В парламента предстои второ гласуване на Законопроекта за продължаване действието

...
В парламента предстои второ гласуване на Законопроекта за продължаване действието
Коментари Харесай

Депутатите ще гласуват на второ четене удължаване на Бюджет 2022

В Народното събрание следва второ гласоподаване на Законопроекта за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2022 година, Закона за бюджета на ДОО и НЗОК , импортиран от Министерски съвет, както и първо гласоподаване на измененията в Закона за Българската национална банка.

Като първа точка в програмата на народните представители е записан ЗИД на Закона на Българска народна банка. Със законопроекта се цели да се обезпечи правото на отбрана на членовете на Управителния съвет на Българска народна банка, с изключение на шефа на Българска народна банка, при положение на предварително освобождение. Обезпечаването на това право на отбрана е обвързвано и с превъзмогване на правни несъответствия, регистрирани в Доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2022 година, както и в предишни отчети, и с отразяване на условията на законодателството на Европейския съюз (ЕС) към регулаторната рамка за Българската национална банка.

С приемането на препоръчаните промени ще се подсигурява независимостта на членовете на Управителния съвет на Българската национална банка, като се планува те да имат достъп до ефикасни правни средства за отбрана и опция за правосъден надзор за правомерност на основанията в процедурата за тяхното предварително освобождение.

Като втора точка в дневния ред на депутатите е закрепено гласуването на Законопроект за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2022 година В претекстовете на законопроекта импортиран от Министерски съвет се показва, че подготовката на Бюджет 2023 е била повлияна от късното приемане на Бюджет 2022 и последващата му актуализация, само че също по този начин и от политическия цикъл, обвързван с провеждането на предварителни парламентарни избори.

Освен този претекст е посочено, че за съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна вероятност да бъдат отразени целите и допусканията за развиване на политиките и образуваните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничавания по Закона за обществените финанси, които би следвало да се дефинират от постоянно държавно управление.

Към момента няма формиран постоянен кабинет, заради което служебното държавно управление внася в Народното събрание план на Закон за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Когато законопроектът се гласуваше на първо четене, депутатите спориха повече от 4 часа. Всяка от парламентарните групи интензивно защитаваше тезата " за " и " срещу " удължаването на Бюджет 2022, само че в последна сметка след гласуването одобриха на първо четене удължаването на бюджета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР