В основата на просперитета на държавите и на компаниите е

...
В основата на просперитета на държавите и на компаниите е
Коментари Харесай

До 2030 г. остава мечтата ни за жп връзка от София до Адриатическо море

В основата на просперитета на страните и на фирмите е положителната съгласуваност – на инфраструктурата, на хората, на ресурсите.

Една такава основа може да бъде Паневропейският транспортен кулоар № 8, който свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България. Наред с коридори № 4, № 7 и № 9 той е един от общо четирите, минаващи през територията на България.

Нови очаквания разпалва и извършената за пръв път тристранна среща на високо ниво с представители на Националната компания " Железопътна инфраструктура ", " Македонски железници - Инфраструктура " и " Албански железници ", която разиска построяването на транспортния кулоар №8. В нея участваха генералният шеф на Директива за птиците НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, генералният шеф на " Македонски железници " - Хари Локвенец  и Ани Дирмиши, изпълнителен шеф на " Албански железници ". А резултатът е подписано съглашение за основаване на взаимна експертна група, която да работи по плановете, които се извършват в трите страни.

А смисъла на кулоар №8 пораства и заради това, че той е интермодален и включва пристанищата, пътищата, стоманените пътища, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури – помощни уреди, нужни за ръководство на трафика по маршрута. А посредством пристанищата Бургас и Варна се обезпечават чрез коридора морска транспортна връзка и със страните от Черноморския район.

България и Република Северна Македония към този момент имат работна група, която е съсредоточена върху плана за тунела на Девебаир, който ще е връзката сред граничните гари. Единственият неизграден български сектор по коридора е железопътната линия от гара Гюешево до българо-македонската граница, с дължина към 2.5 километра.

„ Говорим за Паневропейски кулоар, който да отговоря на европейските условия, с цел да може да се употребява от всички оператори на железопътната инфраструктура, а в България към този момент има 12 такива оператора “, съобщи генералният шеф на НКЖИ инж.  Папукчийски. В Република Северна Македония и в Албания също се чака да се явят частни превозвачи.

Стана ясно, че проектирането и строителството в секторите, които влизат в коридора,  са напреднали много, проблематичен е един сектор сред Северна Македония и Албания наоколо до Охридското езеро, където ЮНЕСКО не позволява строителство. Следващият месец се чака планът за трасето да бъде доуточнен  и през септември да се организира нова среща на трите железопътни администрации в Албания.

Дължината на транспортния кулоар №8 е към 500 километра. Българската част е 101 км в участъците  София - Перник, Радомир - Гюешево, със период на осъществяване на строителните действия 2027 година. Тогава би трябвало да е подготвен и секторът на Северна Македония до България. Тунелът при Девебаир ще се строи взаимно от двете страни. Теренът на българска  територия е доста тежък - с три тунела и 20 моста, с цел да бъде  преодоляна надморска височина, която генерира надолнище от 31 промила.

Към момента в трите страни са построени към 150 километра от железопътната връзка. Северна Македония и Албания са обезпечили финансиране посредством заеми за плана, а България разчита на финансиране от Механизъм за обвързвана Европа (МСЕ). За построяването на българската  част от жп коридора  са нужни 1.2 милиарда евро.

Изграждането на транспортната инфраструктура по продължение на кулоар 8 се слага според от политиката на трите страни и на Италия.  Посредством Отрантския пролив сред Адриатическо и Йонийско море, коридорът се свързва с провинция Апулия и италианската транспортна инфраструктура.

От страна на България непрестанно се акцентира политическа воля за дотъкмяване на начинанието, само че реализирането му се слага по една или друга причина според от обезпечаване на финансиране по линия на Европейския съюз.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР