В Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Велико Търново (ОСлО във

...
В Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Велико Търново (ОСлО във
Коментари Харесай

„Ден на отворените врати“ в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Велико Търново

В Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Велико Търново (ОСлО във ВТОП) се организира „ Ден на отворените порти “. 

Гости на следователите бяха възпитаници от 11 “а “ клас в  ЧПГ „ Американски лицей – АРКУС “.

Людмил Маноилов, завеждащ ОСлО във ВТОП, показа пред учениците ръководената от него институция и ги срещна с функционалностите на правосъдната власт и следствения отдел, като част от структурата на правосъдната система. Той им изясни спецификата на следователската специалност и характерностите на досъдебната фаза на наказателното произвеждане.

Учениците бяха осведомени със способите и стандартите за събиране на доказателства и провежданите съответни дейности от следователя в хода на следствието в България и съдействието при следствие със правосъдни институции  в други страни.

Те се срещнаха с  Младен Младенов, основен експерт–криминалист към Национална следствена работа с месторабота ОСлО във ВТОП, който им изясни спецификата на работата на криминалиста и сподели образно относителен разбор на пръстови отпечатъци, балистични, почеркови и други експертизи на доказателства по действителни каузи на следствената работа.

Драгомир Марков, младши следовател, описа за метода на различаване. С присъединяване на учениците Людмил Маноилов разигра симулирано процесуално-следствено деяние – различаване на разположение, обвинено за осъществено закононарушение – обир.  Гимназистите влязоха в функции на потърпевш, който би трябвало да разпознае нападателя си, поемни лица, обвинено лице и лица, които вземат участие в различаване.

Участниците в Деня на отворените порти разгледаха мобилен център за следствие, оборудван с техника и генератор за ток, с който се правят дейности по следствие на закононарушения в полеви условия.

Информационната акция „ Ден на отворените порти “ се организира като активност от Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, която се реализира от органите на правосъдната власт по съглашение сред Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Чрез нея се разпространяват функционалностите на правосъдната система и се образуват правни знания у младежите.  Целта на акцията е да се увеличи правната просвета на учениците, като се реализира по-добра осведоменост за работата на правосъдната система и за създаване на доверие в активността на съда и прокуратурата.

Всички участници получиха уверение за присъединяване в самодейността и всеки изтегли листче с правна поговорка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР