В областта на науката и технологията – сфери от обществото,

...
В областта на науката и технологията – сфери от обществото,
Коментари Харесай

25 юли - 4 жени, които изпъкнаха пред всички останали

В региона на науката и технологията – сфери от обществото, в които дамите се срещат извънредно рядко за голямо страдание – този ден от нашата история прави едно щастливо изключение.

Ето какво се е случило на този ден:

- 1865 година „ Джеймс Бари “ – първата жена-физик от съвремието, умира. Тя е била принудена да се преоблича като мъж, с цел да може да практикува своята специалност.

- 1920 година Розалинд Франклин – невъзвестната съоткривателка на ДНК-то – се ражда.

- 1978 година Луис Джой Браун  - първото в света бебе, което се ражда след ин витро.

- 1984 година Космонавтката Светлана Савицкая се трансформира в първата жена, която се разхожда в открития Космос.

„ Джеймс Бари “

Истинското име на „ Джеймс Бари “ в действителност е Маргарет Ан Бъркли. Тя се ражда сред 1789-1799 г.  Точната дата е неразбираема. Каква в действителност е историята на тази щерка на ирландски търговец, скрила пола си, с цел да получи здравно обучение? Която даже служи в Британската войска като хирург?

Т.нар. Джеймс Бари умира по време на зараза от дизентерия в Лондон през 1865 година Фактът, че умрелият в действителност е жена, обявила служителката, която измила тялото. Потвърждение или опровергаване на думите й обаче не било направено, защото военното ведомство, в което служил Бари, направило всичко допустимо да замаже скандалната за тези времена история.

Десетилетия по-късно историчката Исабел Рае получава достъп до закрити архиви на английската войска и стига до заключението, че скритата под името Бари жена в действителност се е наричала Маргарет Бъкли. Според Рае, Маргарет е взела името на чичо си, известният ирландски артист Джеймс Бари. Това не е единствената версия за произхода на доктор Бари.

Точка на разногласието слага южноафриканския доктор Мишел дю През, който съумява да открие персоналния списък на семейство Бъкли. Писмата от архива свидетелстват за това, че Маргарет Бъкли е съумяла да стане първият доктор – жена с помощта на дейното подпомагане на майка си и демократично настроените й другари. През 1809 година участниците в „ заговора ” организирали пътуването на майката и дъщерята до Единбург. Момичето, представящо се за племенника на мис Бъкли Джеймс Бари, постъпило в медицинския факултет.

Графологична експертиза удостоверява също, че ранните писма на Маргарет Бъкли и писмата на доктор Бари са написани от един и същи човек.
След привършване на образованието си през 1812 година Джеймс Бари става боен доктор и доближава върха в кариерата си с длъжността на общоприет контрольор на военните лечебни заведения. Той оставя диря в историята на медицината като основател на решителни промени във военните лечебни заведения, основател на лечебни заведения за локалното население на колониите и герой с епидемиите. Джеймс Бари става първият английски хирург, сполучливо направил цезарово сечение, запазвайки живота на майката и на бебето.

Джеймс Бари бил прочут с избухливия си манталитет и внезапни обноски и нееднократно взел участие в дуели. Също по този начин го упреквали в хомосексуални връзки с лорда-управител на южноафрикански колонии Чарлз Съмърсет. Впрочем, хипотетичните любовници съумели да получат публично опровергаване на клеветническите изказвания.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР