„В областта на културата процесите са от последните десет години,

...
„В областта на културата процесите са от последните десет години,
Коментари Харесай

Гергана Пирозова пред ФАКТИ: Ние сме изправени пред геноцид

„ В региона на културата процесите са от последните 10 години, с цел да се стигне до това положение. Много пъти сме си говорили и в други ефири, че положението на театралната рецензия – това, с което аз се занимавам, за какво изчезва. Това са 10 години, в които едно и също трябваше да дублирам, че това е положението и на културната политика, и положението на медиите – до каква степен позволяват да има театрална рецензия, въобще да има критически дух и критическо схващане към обкръжаващото ни “.

Това сподели Гергана Пирозова – театровед и сценичен критик, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ .

„ Ние сме очевидци на небезизвестната културна промяна на Вежди Рашидов, само че тук би трябвало да отбележим, че тази културна промяна в действителност промени отношението към културата. Ние знаем, че културата е най-общо казано – има хиляди дефиниции, само че в случай че предположим, че културата е система от знаци, които ние предаваме и личния си опит, само че и всичко обществено – нашето обществено завещание, културата е и нашите общи кодове, с които ние предаваме насъбрания опит на идващите и по-следващите.

Изведнъж ние се оказваме в положение, в което за културата се приказва като за пазар. За културата се приказва, че тя най-сетне би трябвало да влезе в така наречен пазарна стопанска система ", сподели Пирозова и добави: " Това - в целия културен цивилизован свят и на Запад и на Изток, да кажеш, че културата е пазар и нищо повече е не просто светотатство, това е безчовечие “.

„ Ние сме очевидци на едно доста ясно деяние. Започна с това да унижава гилдията, театралните изкуства, въобще хората, занимаващи се с просвета да изясняват по какъв начин са мързеливи и по тази причина не могат да изкарат пари, по тази причина желаят единствено страната да им дава “, разяснява Гергана Пирозова.

„ Те си сътвориха мрежа, с която да си основават лични облици, които да съставляват видимо културата в България. Така, както всяка тирания прави. Така, както всяка задържала се прекомерно дълго власт – тя си основава известни лица. Това направиха и те “, сподели още тя.

„ Ето да вземем за пример театралните изкуства. Повечето назначени - и това е ясно, са политически. Какво има да се учудваме кой по какъв начин реагира. Ами, той е подвластен. Той в случай че реагира, мигновено ще бъде осъден. Ние бяхме очевидци на такива дейности, когато 2016 година гилдията се разсъни за малко и изиска оставката на Вежди Рашидов за провежданата промяна ", добави Пирозова.

„ Ние сме очевидци на – доста ми е тъжно да кажа, загуба на достолепие в гилдията. Огромно и всеобщо, за жалост. Има, несъмнено, сътрудници, които вървят на митингите – както и аз вървя, които са озадачени от държанието на част от нашите сътрудници и дори се попитахме по какъв начин ще се гледаме по-късно в очите. Аз по тази причина в действителност считам, че ние сме в исторически миг. Да, разграничени сме – от страна на морала и от страната на обслужващите “, сподели Гергана Пирозова.

„ В гилдията с тези хора по какъв начин ще се гледаме след това в очите, когато на мен ми се написа: „ Малко са те били, трябваше повече да те бият на площада “? И това е сътрудник, който е изтънчен, той в живота дори има роля на интелектуалец “, добави тя.

„ Аз сега се връщам от единствения фестивал, който съумя да се състои в провинцията – в град Лом, на любителските театри. Тъй като аз от доста време се занимавам с любителски спектакъл, за мен това е голямо ентусиазъм – да видиш едни безусловно изоставени хора, които на живот и гибел са се вкопчили не в друго, а в спектакъл, които вършат спектакъл със сетни сили.

Не можете да си визиите нещастието в очите на тези хора. Защото в случай че би трябвало да кажа в какво живеем – всеки споделя: „ Ние сме в някакъв фарс, ние сме в някакъв парадокс “, не ние сме в покруса. С доста трупове, с доста жертви, за които ние непрестанно мълчим като че ли не е пред очите ни. Но когато отидеш в тези обитаеми места, когато се срещнеш с тези хора и ти споделят: „ Нашето село беше от 3000 индивида, в този момент Гергана, сме единствено 300 и вършим спектакъл на живот и гибел “, запитвам ги страната оказва помощ ли, общината оказва помощ ли, не, не – " всичко се вършим сами ", тогава разбираш пред какво сме изправени. Ние сме изправени пред геноцид. Веднъж телата ни изчезват, преди този момент духа “, сподели Пирозова в студиото на ФАКТИ.

„ Ето това може да сплоти цялата нация – да пожелаем да оживеем. Да пожелаем да не си предаваме духа и да не предаваме телата си “, добави тя.

„ Аз съм цяла седмица в Лом. Виждам тъгата в очите на тези хора и страха, тъй като цялата администрация е завладяна от ГЕРБ и никой не смее нищичко да каже, тъй като знае, че по-късно ще бъде осъден. И това се случва непрестанно. Тази изоставена част от България. Три дни няма вода. Да, знам, че е злободневно, само че то е илюстрация “, сподели Пирозова.

„ Ние ги атакуваме тези хора - за какво и те не излизат в Лом на митинг да викат за оставка. Това са смазани, изоставени хора. И не от през днешния ден – от 30 години са изоставени. И ние желаеме от тях да станат героите на деня. Ами, цената след това – кой ще я заплати? Пак те ще я платят. Затова по-скоро ми се желае да обърнем внимание на тези хора там във всички изоставени региони. Да го окуражаваме, а не да ги наскърбяваме “, сподели още тя.

„ Но за какво го описвам това. Отивам аз в Лом, три дни няма вода, най-сетне потегля едно чучурче и се зашушуква – няма на никое място известие за това нещо, само че Караянчева идва в Лом по време на фестивала, наема си залата по време на фестивала, кани единствено с предложения за членове на ГЕРБ, изяснява ни по какъв начин би трябвало да го вървим пешком, тъй като метрото е на Бойко Борисов.

В града никой не знае. Само нещо се шушука, няма на никое място известие нищо – толкоз необичайно. Пристигат 10 джипа, НСО, охрани, ужасно нещо, хората не знаят какво става, организира се цялата тази пропаганда, която беше още веднъж унизителна за тези културни хора, тъй като тази жена не е проверила да види кой е този град Лом, каква история има този град Лом, че там е първият спектакъл, че това е бил един от най-богатите градове поради търговията, Дунава, първата австрийска корабна асоциация, въобще богат комерсиалния град в миналото. С дух.

И тя отива и - с цел да се прави на човек от народа, стартира да им приказва меко, а там приказват твърдо. Говори на меко, с цел да е близо до народа. Как, противопоставяйки ни още веднъж – ние, софиянците протестиращите на нас, тези в провинцията. Много е ужасно, само че по-страшното е, че откриваш - като бели петна в мозъка, цели територии напуснати. Няма ги хората “, сподели Пирозова в края на диалога.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР