В някои държави от ЕС виждаме, че депутати, политици, журналисти

...
В някои държави от ЕС виждаме, че депутати, политици, журналисти
Коментари Харесай

ЕК: Депутати, политици и журналисти разпространяват руска дезинформация в ЕС за войната в Украйна

В някои страни от Европейски Съюз виждаме, че депутати, политици, публицисти и претенденти за популярност популяризират съветска агитация за войната в Украйна. Това съобщи през днешния ден зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред Европейския парламент.

Руската агитация прониква в Европа през рублите на олигарсите, задачата е да се подкопае западната поддръжка за Украйна. Дезинформацията и военната агитация проправиха пътя към нахлуването на Русия в Украйна, добави той. По неговите думи доста осведомителни източници употребяват основата на лъжите, популяризирани при пандемията, с цел да ги пренасочат за опрощение на войната.

Време е да защитим истината и да отвърнем на тези опити, настоя Схинас. Той прикани да се одобри бързо европейското законодателство за политическата реклама и финансирането на партиите и фондациите.

Не би трябвало да се търпят никакви опити за външна интервенция в европейския публичен и либерален спор, съобщи от името на чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз министърът по европейските въпроси Микулаш Бек. Нашите общества би трябвало да бъдат свободни от всякакво злонамерено въздействие, с цел да могат да взимат осведомени решения - без значение дали по въпросите на опазването на здравето, политическия избор или международни събития, които се отразяват на живота им, добави той.

От началото на войната следим опити да се влияе на съзнанието и мозъците на европейците. Понякога това са необятни старания, различен път са ориентирани към обособени страни от Европейски Съюз и уязвимите малцинства. Виждаме, че тези опити стават все по-дръзки, регистрира Бек. По неговите думи съветската дезинформация цели да внесе разделяне в европейските общества, в това число като употребяват тематиките за имунизациите, миграцията и измененията в природата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР