В ново проучване изследователи използвали неприятната миризма на рибено масло,

...
В ново проучване изследователи използвали неприятната миризма на рибено масло,
Коментари Харесай

Лошата миризма подобрява мисленето

В ново изследване откриватели употребявали неприятната миризма на рибено масло, известна логическа пречка и няколко математически задания. Целта им била да схванат по какъв начин неприятната миризма оказва помощ на хората да обработват информация.

Изследователите създали два теста – първо излагали доброволците на „ аромата “ на рибеното масло, а по-късно следили по какъв начин те се оправят с идентифицирането на смислови (семантични) изкривявания и оборват личните си неверни догатки.

Първо, откривателите употребявали известната „ Илюзия за Мойсей “ – когнитивно падение на мозъка, което се демонстрира, когато е заложен подвеждащо елементарен въпрос. Името на илюзията идва от най-известния образец – хора, осведомени с Библията, биват запитвани по какъв брой екземпляра от всяко животно е взел Мойсей в кивота. Отговорът нормално е „ 2 от всеки тип “, макар че в действителност не Мойсей, а Ной избавя животните в Библията.

Когато този въпрос бил задаван в кабина, напръскана с рибено масло, участниците в опита хващали несъответствието по-често – в 41 % от случаите, а в кабините, които не били напръскани с рибено масло – единствено в 16 % от случаите. Подобни били и резултатите, когато доброволците трябвало да разпознават неправилни математически хипотези.

Какъв е смисълът на това, че сме по-скептични, когато сме изложени на неприятни миризми? Ползата за откривателите е да показват, че скептичното мислене ни оказва помощ да вземаме по-добри решения, само че към този момент също знаем, че другите миризми могат да повлияват на вземането на решения – за положително или за неприятно.

И по този начин, неприятната миризма усъвършенства мисленето. Изборът е ваш дали да си поемете надълбоко въздух над паница с развалена риба, преди да вземете идващото значимо решение, само че най-малко към този момент е ясно, че би трябвало да следвате носа си.

Smithsonian

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР