В нощта на 18 септември сирийски военни свалиха над Средиземно

...
В нощта на 18 септември сирийски военни свалиха над Средиземно
Коментари Харесай

Врагове ли са сега Русия и Израел?

В нощта на 18 септември сирийски военни смъкнаха над Средиземно море съветски боен аероплан Ил-20, на борда, на който имаше 15 военни. Всички загината. Русия упрекна за случилото се Израел, който в същата нощ нанесе няколко авиоудара по крайбрежието на Сирия. Според министерството на защитата на Русия сирийците се пробвали да смъкват израелския аероплан, само че уцелили съветския. Според версията на Израел сега на офанзивата против Ил-20 неговите самолети към този момент са се върнали в своето въздушно пространства.
Президентът на Русия Владимир Путин даде обещание, че Русия ще отговори по този начин, че " всички ще виждат ". Няколко дни по-късно министърът на защитата Сергей Шойгу съобщи, че Русия ще достави в Сирия ракетни комплекси С-300, с цел да " охлади горещите глави ", заплашващи съветските военни. Преди тези доставки се отлагаха, тъй като Израел беше срещу. Шойгу даде обещание, че отсега-нататък Русия ще реализира радиоелектронно угнетяване на сателитната навигация на радиолокационните станции и системи за връзка на бойната авиация, атакуваща клетви на сирийска територия.
На 26 септември се появи информация, че Кремъл е отказал да одобри делегация израелски политици и военни, отпред с Бенямин Нетаняху, която желала да контролира спора. Говорителят на Путин Дмитрий Песков опроверга тази информация. Това напомня съветското издание Meduza.io в разбор за бъдещето на връзките сред Израел и Русия.
На чия страна е Израел във войната в Сирия?
Формално Израел не взе участие в тази война – страната неведнъж е заявявала, че е неутрална. Но в сирийския спор интензивно е замесен Иран, с който Израел има сериозна омраза. Тел Авив признава, че неведнъж нападна сирийски позиции на ислямистката формация " Хизбула ", която поддържа Иран. " Хизбула " поддържа сирийския президент Башар Асад, тъй че в прочут смисъл Израел води война с неговия режим.
През септември 2015 година, малко преди формалното влизане на Русия в сирийския спор Путин се срещна с Нетаняху. Тогава израелският министър председател съобщи, че двамата са съумели да се договорят за координирането на военната интензивност, с цел да се избегнат " недоразумения ". По думите на Нетаняху тогава Путин не е бил срещу Израел да продължи да нанася удари по обекти, за които счита, че съставляват заплаха.
Скоро по-късно сред Военновъздушни сили на двете страни бе основана специфична гореща линия. Защо тя не е сработила в тази ситуация с Ил-20 не е ясно.
Имало ли е разлики сред Русия и Израел за Сирия до този миг?
През април 2018 година Израел съобщи, че Асад е употребявал химическо оръжие против личните си жители, а Русия отхвърляше това. Няколко дни по-рано министерството на защитата на Русия упрекна израелските Военновъздушни сили за офанзивата против сирийската база Т-4 в центъра на Сирия. Базата се употребява и от съветската авиация.
Целите на Русия и Израел в Сирия се разминават. Съюзниците на Москва остават врагове на Тел Авив.
Израел не е заинтригуван режимът на Асад да разполага с съвременни средства за защита. Но точно С-300 не би трябвало да провокира сериозна паника у армията на Израел. Израелските Военновъздушни сили с десетилетия са учили по какъв начин да отблъскват ударите от такива системи. Освен това самолетите F-35 са невидими за тези ракетни комплекси.
Министърът на защитата на Израел разгласи, че страната му ще унищожава всеки комплекс, който смъкна израелски аероплан без значение дали е " С-300 или С-700 ". Ако с обслужването им се занимават съветски военни (това се случва, когато Русия доставя на други страни дадена комплицирана техника), това може да стане мотив за директен боен конфликт.
Какви са връзките сред Израел и Русия по други въпроси?
През последните години сред двете страни връзките са положителни, въпреки да имат комплицирана история. Съюз на съветските социалистически републики дълги години поддържаше арабските съперници на Израел, даже скъса дипломатическите си връзки и водеше държавна антисемитска политика вътре в страната. Но всичко се промени с разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и идването на власт на Путин.
По редица чувствителни за Москва въпроси Тел Авив заема благосклонна позиция. Така през 1999 година Израел не поддържа бомбардировките на НАТО против Сърбия. През 2008 година страните подписаха контракт за безвизов режим. И най-после – Израел не се причисли към антируските наказания.
Какво ще се случи?
Не е ясно. Очевидно, с времето на Русия ще е все по-трудно да се задържа на двата стола – да поддържа другарски връзки с Израел и да поддържа враждебният за него режим и съдружниците му.
Не фактът на свалянето на Ил-20, обаче докара до внезапното изостряне на връзките. След като турските Военновъздушни сили смъкнаха съветския Су-24 Русия вкара разнообразни наказания против Турция, само че след по-малко от година по-късно връзките бяха възобновени. А Путин съобщи, че за разлика от случая с турските военни, Израел не е възнамерявал да смъква съветския аероплан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР