В Нортъмбърланд, Великобритания, можете да посетите градината Алнуик. На територията

...
В Нортъмбърланд, Великобритания, можете да посетите градината Алнуик. На територията
Коментари Харесай

Най-смъртоносната градина в света

В Нортъмбърланд, Англия, можете да посетите градината Алнуик.

На територията й е ситуирана най-отровната градина в страната - The Poison Garden.

Тя е дом на над 100 токсични, интоксикиращи и наркотични растения. И все пак е отворена за публично прилагане.

На табела на черната стоманена врата написа: “Тези растения може да убиват”. За по-сигурно е изобразен череп с кости.

Предупредителният знак не е смешка. Парцелът, затворен зад тези черни стоманени решетки, е най-смъртоносната градина в света, написа BBC.

Създадена през 2005 година, The Poison Garden притегля туристи от целия свят. Всеки един от тях бива добре инструктиран, преди да пристъпи през черната врата.
View this post on Instagram
A post shared by The Alnwick Garden (@alnwickgarden)

Посетителите нямат право да допират растенията, да ги пробват и даже да ги помирисват. Не е изключено да припаднат, до момента в който се разхождат из градината, в случай че вдишат токсични газове.

Едно от рисковите растения, които можете да видите в The Poison Garden, е самакитка. Тя съдържа аконитин - невротоксин и кардиотоксин.
View this post on Instagram
A post shared by The Alnwick Garden (@alnwickgarden)

Но това не е най-лошото: „ Вероятно най-отровното растение, което в действителност имаме тук, е рицинът (който съдържа токсина рицин) “, споделя Смит, гид в The Poison Garden. „ Книгата на върховете на Гинес счита, че това е най-отровното растение в света”, добавя той.

За изненада на посетителите, доста от растенията, които могат да видят в градината, са нормални и отвън нея. Те се развиват в дивата природа и са лесни за обработване.

Дори известните шубраци за домашна градина, като рододендроните, са включени тук. Листата им съдържат сивотоксин, който нападна нервната система на човек, в случай че се яде. "Но надали ще ядеш листата, тъй като имат непоносим усет ", успокоява Смит.
View this post on Instagram
A post shared by The Alnwick Garden (@alnwickgarden)

В The Poison Garden има и Лабурнум - второто най-отровно дърво във Англия (само елементарният тис е по-опасен).

Много хора имат край домовете си Лабурнум, защото красивите му жълти цветове са неустоими. Зад тази хубост обаче се крие отровата цитизин.

„ Дървото е толкоз отровно “, споделя Смит, „ че в случай че един от клоните падне на земята, остане там няколко месеца и куче по-късно пристигна, вдигне го, с цел да го държи като пръчка на разходка, огромна е вероятността то да не приключи разходката. Толкова е отровно ".

Отровните растения нападат с отровата си освен хората и кучетата.
View this post on Instagram
A post shared by The Alnwick Garden (@alnwickgarden)

Както изяснява Смит, в случай че задоволително рододендрони порастват близо един до различен, те ще отровят почвата, правейки по този начин, че единствените неща, които могат да порастват там, са други рододендрони. И в случай че пчелите събират мед извънредно от рододендрони, течността придобива червен цвят и в дребни дози халюциногенни свойства.

„ Но по-големите дози биха били съдбовни “, предизвестява той.

Някои растения не е належащо да бъдат изядени, допрени, помирисани или пък превърнати в психеделици, с цел да ви убият.

Има едно растения в градината, което убива, единствено като го режете. Листата на Лавровишнята (Prunus laurocerasus) съдържат две съставки, които поотделно са безвредни за индивида - цианогенни гликозиди и цианидни йони. Ако започнете обаче да режете растението с ножица за жив плет, то стартира да изпуска цианиден газ.

В нормалния случай ще сте навън и добре проветриво място. Но в случай че вземете елементи от растението и ги отнесете в колата си, ще се натровите от газа.

Кукурякът е друго рисково растение тук. Коренът му съдържа кардиотоксин, който ще спре сърцето ви, а сокът му е мощен кожен дразнител. Затова Смит предлага постоянно да носите ръкавици и да не ги сваляте със зъби.
View this post on Instagram
A post shared by The Alnwick Garden (@alnwickgarden)

Това е нещо, което градинарите тук в никакъв случай не биха създали, акцентира той.

Голямото многообразие от типове, в това число наркотични, е трансформирало The Poison Garden в част от просветителна стратегия.

„ Североизточната част на Англия има най-голям % смъртни случаи от опиати в Англия и Уелс. Трябва да се направи нещо във връзка с действителното даване на информация на младите хора”, споделя Клеър Мичъл, началник на просветителната стратегия.

The Poison Garden е самобитна енциклопедия на опиатите. Там се отглеждат опиумни макове, канабис и други сходни растения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР