В нормални времена цената на един автомобил се променя само

...
Коментари Харесай

Автомобилите втора ръка в Европа поскъпват

В естествени времена цената на един автомобил се трансформира единствено в една посока. Дори единствено да запалите автомобила и да го приберете вкъщи от салона, откъдето сте го купили, смъква цената на транспортното средство фрапантно. След това деяние цената на автомобила стартира неудържимо да се плъзга надолу, като ще продължи да го прави към десетилетие (или повече, изключително у нас), до момента в който най-после автомобилът не бъде сметнат за ненужен скрап.

Това неписано предписание обаче към този момент търпи промени. През последните няколко месеца след пандемията цените на използваните коли непрестанно се повишават. Причината за това Financial Times открива в несъответствието сред търсенето и предлагането, подбуден от рецесията поради ковид и световния дефицит на чипове.

Преди тази година най-големият растеж в цените на колите втора ръка, регистриран в миналото, е бил 1% през февруари 2018 година През май тази година те са нарастнали с 6.7%, съгласно групата за данни CapHpi, която наблюдава цените от 2012 година насам. " Обикновено колите се обезценяват, цената им не се повишава, твърди Дерен Мартин, началник на оценките в компанията. Но сега колите са инвестиция. "
Рекорд в Германия
В Германия цените на използваните транспортни средства са достигнали рекордни равнища през април, съгласно AutoScout24, водещ уебсайт за продажба на коли втора употреба в Европа. Средната цена през този месец е била 22 424 евро, което е с над 800 евро повече, в сравнение с при започване на 2021 година През април 2020 година междинната цена е била 20 858 евро, като е повишена единствено с към 200 евро спрямо миналата година.

" Преди, заради сезона, кривата на цените нормално спадаше до известна степен при започване на пролетните и летните месеци ", обявиха от компанията, в чийто уебсайт се оферират към 2 млн. автомобила. Те позволяват, че повода за обрата от тази година е " най-вече нищожно предложение ". От AutoScout24 прибавят, че " възходящата известност на първокласните коли и класическите коли също води до релативно внезапно повишаване на междинните цени ".

Във Англия едногодишно Audi A3 през днешния ден коства с 1300 паунда повече от еквивалентния модел преди година, което е растеж от 7%. В същото време цената на спортните коли Mazda MX5 се е нараснала с 50%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР