В нито една песен не се пее за авторката на

...
В нито една песен не се пее за авторката на
Коментари Харесай

Написаха песен за авторката на българското знаме

В нито една ария не се пее за авторката на българското знаме - 14-годишната Стилияна Параскевова. Преди 145 години тя се заема със задачата да сътвори знаме, което да влезе в борба - Освободителната война. Задачата и плана за флага Стилияна получава от татко си - ямболския търговец Иван Параскевов. Шест месеца момичето е затворено в загадка стая и подрежда бялото, зеленото и аленото, по този начин както ги познаваме и през днешния ден, напомня Нова. 

Текста и музиката на песента “Героите ще се родят ” е дело на Дарияна Куманова. Родена в България, тя приключва цигулка в музикалното учебно заведение в София, а по-късно - пеене и импровизация в Музикалната академия. Повече от 20 години Дарияна работи в Италия. От 2011 година е доцент в Академията на Санремо, работи като джаз певица, цигуларка и вокален възпитател. През 2013 година участва във кино лентата " Сибирско образование " на режисьора Габриеле Салваторес (носител на " Оскар " за кино лентата " Mediterraneo " ), където в основната роля е Джон Малкович. Дарияна е наградена персонално от президента на Италия Наполитано, дружно с Енио Мориконе и Бернардо Бертолучи. През 2017 г. Дарияна Куманова отваря звукозаписно студио и музикално учебно заведение в Милано. През 2018 г. дирижира оркестъра на Санремо 2018 с песента " Бианка ", изпълнена от Леонардо Монтейро. Дарияна Куманова е единствената жена диригент на оркестъра за 2018 година, както и четвъртата жена диригент на оркестъра в 70-годишната история на фестивала. 

За основаването на музиката на Дарияна Куманова партнира Елия Дзамболин, прочут като ELYA. Той е млад артист и композитор, създател на групата " Attika ". През през 2012 година песента му " Non surrenderti " е отличена от MTV. През 2016 година Елия потегля по соло път. През 2019 г. издаде дебютния си соло албум, продуциран от Роберто Висентин. Последва 43-дневно турне из Италия. 

Автор на аранжимента на “Героите ще се родят ” е Федерико Альоша Ариоли. Роден в Милано, той учи пиано от седем годишен. Има кондензиран път като барабанист. Участник е в основаването на доста шлагери в Италия. През 2012 година се дипломира като аранжор. Работил е за X Factor Италия и MTV. 

Изпълнител на песента е Мира Попова. Тя и Дарияна се срещат на музикален кастинг и тогава неповторимите гласови данни на момичето от Троян правят усещане на вокалния възпитател. Впоследствие Мира печели Гран При на авторитетния конкурс „ Арт Мюзик Фестивал 2019 “ в Милано и още там се заражда концепцията да се композира специфична ария за ексцентричния глас на младата изпълнителка. Интересен факт е, че Мира е на 14 години, също като създателката на българското знаме. 

Автор на концепцията за песента “Героите ще се родят ” е журналистът от Нова Благой Цицелков. Той открива историята на Стилияна Параскевова през 2016 г. 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР