В необятната Вселена звездите не винаги са сами или по

...
В необятната Вселена звездите не винаги са сами или по
Коментари Харесай

Възможно ли е да има планети в система от три звезди?

В необятната Вселена звездите не постоянно са сами или по двойки. Някои от тях образуват тройни системи, в които три звезди хармонично обикалят една към друга. Тези небесни конфигурации, с техните фини взаимоотношения от десетилетия интригуват астрономите. Въпросът е: могат ли планетите да се развиват в сходни комплицирани системи?

Какво съставлява тройната система?

Тройната система е звездна система, състояща се от три звезди, които обикалят една към друга. Въпреки че множеството звездни системи се състоят от две звезди (двойни системи), тези „ тройни “ системи са много постоянно срещани в нашата вселена и всяка от тях има много комплицирана гравитационна настройка.

Повечето от тях имат йерархична настройка, при която две звезди обикалят една към друга, а третата е по-отдалечена и обикаля към вътрешната двойка. В други случаи всички звезди могат да обикалят една към друга на едно и също разстояние. Въпреки това гравитационните сили, оказвани от всяка звезда, въздействат върху орбитите на останалите, което с течение на времето може да докара до пертурбации и промени в орбиталните конфигурации. Това повдига въпроса: могат ли да се образуват планети в тези трикомпонентни системи? Отговорът е „ да “.

Примерът на разстояние 340 светлинни години

Преди няколко години НАСА разгласи откриването на един подобен свят – HD 131399Ab. Той се намира в съзвездието Кентавър и е единствено на шестнадесет милиона години, което го прави една от най-младите екзопланети, открити до момента.

Наблюденията и моделирането допускат следния сюжет: в центъра на системата има звезда, към 80% по-масивна от Слънцето, наречена HD 131399A, която обикаля към останалите две звезди, B и C, на разстояние към 300 астрономически единици, колкото е дистанцията сред Земята и Слънцето. В същото време B и C обикалят една към друга като дъмбел, разграничени от разстояние, почти равно на дистанцията сред нашето Слънце и Сатурн. В тази настройка планетата HD 131399Ab обикаля към централната звезда А на към два пъти по-дълга орбита от тази на Плутон към Слънцето.

Но HD 131399Ab не е единствената планета, която еволюира в подобен вид система. Изследователи от Тексаския университет в Арлингтън неотдавна се пробваха да сформират лист на всички известни сходни обекти.

По-малко от 1% от планетите

От откритите до момента над 5 000 екзопланети множеството обикалят към една звезда. От тази извадка са известни към 100 планети, обикалящи в системи от двойни двойки, а броят на доказаните планети в тройни системи се прави оценка на към тридесет. Това съставлява към 0,5% от общия брой разпознати планети.

Авторите на тези калкулации означават, че по-голямата част от тези светове са сравними с Юпитер, чиито звезди-домакини са относително солидни. Открити са обаче и няколко планети с масата на Земята. В умозаключение откривателите означават, че множеството от тези светове са били открити от галактическия телескоп Кеплер. Очаква се обаче броят на сходните известни системи да се усили през идващите няколко години, изключително с помощта на опциите на телескопа „ Джеймс Уеб„.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР