Изследване на учени от университета Вандербилт от 2023 г. показва,

...
Изследване на учени от университета Вандербилт от 2023 г. показва,
Коментари Харесай

Наистина ли тиранозаврите са били толкова умни, колкото маймуните

Изследване на учени от университета Вандербилт от 2023 година демонстрира, че тиранозаврите може да са били толкоз умни, колкото приматите, или даже по-умни. За своята оценка те са употребявали съотношението сред размера на мозъка и размера на тялото на животното, а също по този начин са взели поради най-вероятната компактност на невроните. Разбира се, не е належащо да се приказва за точността на сходни проучвания, защото те се основават на проучването на вкаменени черепи, както и на техниките на сравнителната анатомия. Тоест създателите са употребявали данни от живи животни – влечуги, птици и други В резултат на това поражда въпросът доколко учените са били прави в заключенията си? На този въпрос отговори интернационална група от откриватели, които организираха по-точно изследване.

Доколко умни са били динозаврите

Учените спорят за умствените качества на тиранозавъра

Още през 70-те години на предишния век учените стигат до заключението, че динозаврите като Тирекс са имали почти същите умствени качества като актуалните влечуги. Но през 2023 година мнението за когнитивните качества на тези изкопаеми животни е преразгледано. Учените допускат, че мозъците им може да са били толкоз комплицирани, колкото тези на птиците. Ако това в действителност е по този начин, то динозаврите биха могли да съперничат по просветеност на актуалните маймуни.

Да напомним, че всички заключения за размера на мозъка и неговата конструкция учените вършат въз основа на отливки от фосилни черепи. Те дават опция да се оцени размерът на тъканите, които са се намирали в него. Това надалеч не е идеалният метод за приемане на информация, само че няма други, по-точни способи.

Учените вършат извод за размера на мозъка на динозаврите по кухините в черепите им

Според скорошно изследване, оповестено в The Anatomical Record, динозаврите въпреки всичко не са били изключително интелигентни. Традиционното мнение е било вярно.

Защо динозаврите не са били изключително умни

Грешката в предходното изследване се дължи на неправилна оценка на размера на мозъка. Както бе упоменато нагоре, съществуващите способи са несъвършени. Учените са приели, че при тиранозаврите мозъкът е изпълвал цялата ендокраниална празнина, т.е. черепната празнина. Но съгласно последното изследване това в действителност не е по този начин.

Мозъкът не всеки път запълва цялата налична празнина. Само при птиците той е напълнен на 100%. При актуалните влечуги, като крокодилите и алигаторите, мозъкът запълва единствено 30% от кухината, а останалата част е запълнена с течност. Учените проучиха формата и характерностите на черепната празнина на динозаврите и стигнаха до заключението, че съотношението сред мозъка и течността в черепа на динозаврите е по-близко до това на влечугите, в сравнение с птиците. Това значи, че мозъкът е бил доста по-малък, в сравнение с предполагаше предходното проучване.

В предходното проучване учените са решили неправилно размера на мозъка на динозавъра

Но това не е всичко. В предходната си работа учените са взели поради структурите на главата на тиранозавъра, които се намират в мозъчната празнина, само че не вземат участие в умствената активност. Такава конструкция да вземем за пример е обонятелната луковица. В данните имало и противоречие, защото откривателите употребявали проби от млади и възрастни динозаври. Това довело до неточности в съотношението сред мозъчната и телесната маса.

В новото проучване екипът е отстранил всички дефекти на предходната работа и е подредил набора от данни. Учените са стандартизирали оценките на телесната маса и са изключили тези структури в черепите на изкопаемите животни, които не вземат участие в нервната активност. В допълнение към обонятелната луковица те включват хипофизната жлеза и вътрешното ухо.

Динозаврите евентуално са имали умствени качества, сходни на тези на актуалните крокодили

Въз основа на новите оценки на размера на мозъка учените са пресметнали броя на невроните или нервните кафези в мозъка. В резултат на това те откриват, че мозъкът на тиранозавъра е имал сред 250 и 1,7 милиарда неврона. Приблизително същия брой неврони има и мозъкът на крокодилите. Припомняме, че съгласно предходното проучване тиранозавърът е имал 3,3 милиарда кортикални неврони, т.е. почти същия брой като при павианите.

Трябва да се има поради обаче, че размерът на мозъка и броят на невроните не са директни индикатори за интелигентността. Броят на невроните и размерът на мозъка варират при другите животни, само че не постоянно корелират с тяхната просветеност. Ето за какво даже актуалното проучване дава единствено приблизителна визия за вероятната просветеност на динозаврите. За страдание, какви са били те в реалност, надали ще узнаем. Можем обаче да кажем с огромна степен на сигурност, че не са били толкоз интелигентни, колкото маймуните.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР