Експертите на TechSearch International и iFixit анализираха подробно компонентите на

...
Експертите на TechSearch International и iFixit анализираха подробно компонентите на
Коментари Харесай

Разработката на полупроводници в Китай се е забавила – това показва процесорът Kirin 9010 на Huawei

Експертите на TechSearch International и iFixit проучиха в детайли съставените елементи на смарт телефона Huawei Pura 70 и стигнаха до заключението, че развиването на модерното произвеждане на полупроводници в Китай не е толкоз бързо, колкото се очакваше. В същото време китайските производители към този момент разполагат с всичко належащо, с цел да преминат на последващо равнище.

Процесорът Kirin 9010, с който работи Huawei Pura 70 е ситуиран под RAM модула – в тази ситуация това е чип на SK hynix с потенциал 12 GB. Външната маркировка на процесора в по-голямата си част подхожда на предходния модел Kirin 9000S, който се създава по 7 nm развой. Всъщност Kirin 9000S (модел HI36A0, версия GFCV120) и 9010 (модел HI36A0, версия GFCV121) имат еднакъв номер на модела.

Експертите допускат, че новият процесор е модифицирана и ускорена версия на остарелия и се създава по същата 7 nm технология. Това значи, че китайските производители към момента не са съумели да реализират забележителен прогрес в производството на усъвършенствани чипове.

Въпреки това компанията SMIC, която е реализатор на полупроводниковите произведения за тези чипове към този момент разполага с всички нужни технологии. Компанията към този момент реализира равнище на рандеман, уместно за всеобщо произвеждане. Очаква се тя да премине към 5 nm софтуерен развой в края на тази година или малко по-късно.

Kirin 9010 от близко

Сравнителните проби на Huawei Pura 70 (с Kirin 9010) със Samsung Galaxy S24 (с Snapdragon 8 Gen 3) в Geekbench демонстрира какъв брой надалеч е стигнало китайското произвеждане на полупроводници и какъв брой още би трябвало да напредне, с цел да настигне противниците си от Съединени американски щати. Представен през октомври minalata година, сегашният флагмански процесор Snapdragon се създава от TSMC по 4 nm N4P развой. Тази технология е правоприемник на N5 и беше показана от тайванския полупроводников колос още през 2021 година. N5 от своя страна е едно потомство преди N7, което се ползва за производството Kirin 9000S и Kirin 9010.

Чипът Kirin 9010 разполага с осем ядра – четири ефикасни Arm Cortex-A510 ядра с тактова периодичност 1550 MHz, три Taishan v121 ядра с тактова периодичност 2180 MHz и едно Taishan v121 ядро с тактова периодичност 2300 MHz.

За съпоставяне, Kirin 9000S има четири Arm Cortex-A510 (1530 MHz) ядра, три Taishan (2150 MHz) ядра и едно Taishan v120 (2620 MHz). Taishan са Arm-съвместими ядра по личен дизайн на Huawei, до момента в който Cortex-A510 са със общоприетата Arm архитектура на модела 2020 – в този момент сменен от A520.

Другите съставни елементи на смарт телефона Huawei Pura 70 са създадени най-вече в Китай, само че има и забележителни вносни елементи. В допълнение към гореспоменатия чип с памет на SK hynix, това са MEMS жироскоп и акселерометър на Bosch. SK hynix към този момент трябваше да се оправдава и да твърди, че не е доставяла нищо на Huawei от влизането в действие на глобите през 2020 година. Китайците очевидно към този момент могат сами да създават MEMS датчици. Най-любопитният съставен елемент е 1 TB паметта на HiSilicon. Експертите считат, че компанията HiSilicon, която е благосъстоятелност на Huawei е създала единствено контролера за него, а самите NAND кристали са създадени от някакъв различен китайски производител. Няма спомагателна маркировка обаче.

Китай разполага с всичко належащо, с цел да бъде самодостатъчна в производството на полупроводници, което няма да бъде възпрепятствано от ограничавания достъп до литографски скенери. Съществуващото DUV съоръжение, което може да се употребява за обработка на елементи в няколко прекосявания ще бъде задоволително за първи път. Huawei не може да закупи LPDDR5 чипове от нормалните си снабдители, само че китайската CXMT неотдавна създаде първия си модул по този стандарт. Въпреки това и тя ще би трябвало да реши по някакъв метод казуса с ниския рандеман по време на прехода към 7 и 5 nm.

Икономически ефикасното произвеждане на модерни полупроводници се обезпечава от EUV скенери, които се създават единствено от холандската ASML, а тя не може да доставя това съоръжение на Китай, до момента в който са в действие глобите на Съединени американски щати.

Поради това Пекин ще би трябвало да се помири освен с ниските добиви, само че и с спомагателните разноски за създаване на лични DUV и EUV скенери.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР