Предишни слухове и изтичания на информация нарисуваха донякъде неясна картина

...
Предишни слухове и изтичания на информация нарисуваха донякъде неясна картина
Коментари Харесай

Ето какви точно ще бъдат подобренията в производителността на PlayStation 5 Pro

Предишни клюки и приключвания на информация нарисуваха ненапълно неразбираема картина за идната геймърска подпора PlayStation 5 Pro на Sony. Нова документи обаче може да обясни някои детайлности.

Съобщава се, че новата подпора, която се чака да се появи към края на тази година ще предлага доста усъвършенствана продуктивност в трасирането на лъчи, upscaling, основан на изкуствен интелект и други нови функционалности, които разработчиците биха могли да употребяват за доста възстановяване на графиката в игрите.

Изданието Eurogamer се е сдобило с документи от портала за разработчици на Sony, които хвърлят нова светлина върху подобренията. PlayStation 5 Pro ще употребява композиция от увеличена мощ и нова функционалност, с цел да увеличи продуктивността и качеството на изображението.

Новата информация удостоверява по-ранните клюки, че PlayStation 5 Pro ще разполага с 60 изчислителни единици спрямо 36-те при истинския PlayStation 5. Това обаче значи, че графичният процесор на новия модел работи с базова тактова периодичност от 2,18 GHz – малко по-ниска от 2,23 GHz за истинския PS5. Малко евентуално е разликата от 3% да утежни продуктивността, а PS5 Pro може да усили честотата си до 2,35 GHz в лимитирани сюжети. Освен това чипът може да разполага с 256 KB L1 кеш в съпоставяне със 128 KB при този на предшественика си.

Въпреки че на хартия новият модел доближава теоретична продуктивност от 33,5 TFLOPs, което е повече от три пъти повече от 10,23 TFLOPs на базовия PlayStation 5, в документите на Sony се споделя, че практическата продуктивност на растеризацията би трябвало да се усили единствено с към 45%. Въпреки това кешът L0 се удвоява от 16 KB на 32 KB, с цел да се усъвършенства продуктивността на рейтрейсинга. Предишни клюки сочат, че PlayStation 5 Pro може да извършва RT интервенции сред два и четири пъти по-бързо, евентуално с помощта на новия хардуер, основан на идната архитектура RDNA 4 на графичния процесор на AMD, за която изтичащите данни настояват, че е изцяло друга от RDNA2.

Други потребни нови функционалности включват хардуерна поддръжка за помрачаване с променлива скорост (VRS) и мрежови шейдъри. И двете технологии са налични от известно време, само че се употребяват лимитирано в игрите, частично заради неналичието на цялостна поддръжка от страна на PS5.

Въпреки че на хартия новият PlayStation доближава теоретична продуктивност от 33,5 TFLOPs, което е повече от 3 пъти повече от 10,23 TFLOPs при базовия PlayStation 5.

Въпреки това, в документите на Sony се споделя, че практическата продуктивност на растеризацията би трябвало да се усили единствено с към 45%. Въпреки това L0 кешът се удвоява от 16 на 32 KB, с цел да се усъвършенства продуктивността на трасирането на лъчи. Предишни клюки сочат, че PlayStation 5 Pro може да извършва интервенции, свързани с трасиране на лъчи сред 2 и 4 пъти по-бързо. Това евентуално ще е допустимо с помощта на новия хардуер, основан на идната архитектура RDNA 4 на графичния процесор на AMD, за която изтичащите данни настояват, че е изцяло друга от RDNA2.

Други потребни нови функционалности включват хардуерна поддръжка за помрачаване с променлива скорост (VRS) и мрежови шейдъри. И двете технологии са налични от известно време, само че се употребяват лимитирано в игрите, частично заради неналичието на цялостна поддръжка от страна на PlayStation.

Мрежовите шейдъри разрешават на игрите да изобразяват доста повече геометрични елементи и са главната причина за прословутите високи систематични условия на Alan Wake 2, да вземем за пример. В същото време VRS икономисва продуктивност, като в същото време резервира качеството на изображението, като понижава разграничителната дарба на части от екрана, които играчите е по-малко евентуално да виждат, като да вземем за пример области, покрити с цялостна мрачевина. Остава неразбираемо до каква степен разработчиците на игри ще употребяват функционалностите единствено за PlayStation 5 Pro, защото конзолата евентуално ще съставлява дребна част от общите продажби на PS5.

// СВЪРЗАНИ СТАТИИ:
Sony пусна актуализация за PlayStation 5: усъвършенствания в DualSense, промени в яркостта на знака за зареждане и още Game Boost модът в PS5: Какво съставлява и по какъв начин работи?

Тези функционалности евентуално ще се комбинират с изтеклата по-рано информация за PlayStation Spectral Super Resolution – отговорът на Sony на DLSS технологията на NVIDIA, който ще усилва мащаба на игрите с по-ниски резолюции благодарение на машинно образование, с цел да усили честотата на фрагментите. Изглежда, че Sony улеснява оптимално разработчиците при внедряването на технологията, като се надява, че те ще я прибавят към доста по-стари заглавия.

Sony не е удостоверила публично проектите си да пусне PlayStation 5 Pro, само че се чака конзолата да се появи по-късно тази година. Подробностите за цената и включването на дисково устройство към нея не са ясни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР