В неделя сутринта бе подписан договорът за името Северна Македония

...
В неделя сутринта бе подписан договорът за името Северна Македония
Коментари Харесай

„Северна Македония” вече е факт? Не съвсем

В неделя сутринта бе подписан договорът за името " Северна Македония " - на фона на съществено напрежение в Гърция и Македония. Докато обаче новото име стане публично, договорът би трябвало да премине още няколко трудности.

В неделя, 17 юни в дребното гръцко селце Псарадес на Преспанското езеро бе подписан договорът за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство сред държавните управления на Република Македония и Република Гърция. За втората част от формалната среща на двете делегации - в Отешево от македонската страна - министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев прекосиха езерото с лодки. За церемонията в Псарадес и в Отешево дойдоха висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан и зам.-генералният секретар на Организация на обединените нации Розмари ди Карло.

Този контракт се чака над четвърт век, само че бе подписан на фона на съществено напрежение както в Гърция, по този начин и в Македония. И в двете страни подписването бе съпроводено от митинги. За мнозина гърци този контракт е " национално изменничество ". Според последните изследвания, оповестени в гръцките медии, 70% от гърците са срещу името Северна Македония. Според мненията, това ще срине доверието в ръководещата " Сириза ". Във връзка с подписването на контракта опозиционната партия в Гърция " Нова народна власт " внесе избор на съмнение към държавното управление на Ципрас, който обаче беше несполучлив.

Същевременно македонският президент Георге Иванов не има намерение да подпише документа след възможната му ратификация в македонския парламент, защото, съгласно него, той планува промени в конституцията и име за всеобща приложимост. Премиерът на Македония Зоран Заев обаче е твърдо уверен, че договорът ще донесе единствено изгоди за двете страни и целия район.

Подписаният контракт най-вероятно ще бъде импортиран на държавно съвещание в понеделник сутринта, а доникъде на идната седмица и в Народното събрание в Скопие. Преди да получи зелена светлина на пленарно съвещание, договорът ще би трябвало да мине и през парламентарната комисия за външна политика, управлявана от ВМРО-ДПМНЕ. След ратификация в Народното събрание договорът би трябвало да бъде подписан от президента Георге Иванов.

Над четвърт век разногласия

Спорът за името се води от над 25 години. След разпадането на Югославия през 1991 година дребната страна на север от Гърция разгласи независимостта си под името " Република Македония ". Гърция не признава това име, тъй като се притеснява от териториални искания към едноименната гръцка провинция.

Дълго време другите гръцки държавни управления отхвърляха всяко компромисно име, което съдържаше прилагателното " македонски " под каквато и да е форма. Все отново през 1995 година двете страни реализираха краткотрайно съглашение, съгласно което Атина призна прилежащата страна под името " Бивша югославска република Македония ". Скептиците в Гърция не желаят да употребяват и това име и избират да приказват за " скопска страна ".
Източник: Deutsche Welle
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР