В най-напрегнатия период в международните отношения от години насам, когато

...
В най-напрегнатия период в международните отношения от години насам, когато
Коментари Харесай

Зеленски направи неуместна шега за руско нападение над Украйна на 16 февруари

В най-напрегнатия интервал в интернационалните връзки от години насам, когато държавни водачи и дипломати премислят деликатно всяко свое изявление, с цел да не отключат опцията за начало на нова война, украинският президент Володимир Зеленски реши да се майтапи с нахлуване на Русия против Украйна.

Бившият професионален комедиант, който от май 2019 е държавен глава, съобщи в послание към нацията, че Москва възнамерява инвазия на 16 февруари и по тази причина сряда ще бъде Ден на обединяването в Украйна.

От кабинета на Зеленски обаче трябваше бързо да прецизират, че президентът не е приказвал безусловно за нахлуване на 16 февруари, а задачата била да направи „ иронично обръщение “.



Обръщението му към украинските жители беше оповестено във Фейсбук профила му в понеделник. В него той приказва за капацитета от нова война, само че отбелязва, че страната се стреми към мир посредством договаряния и дипломация. Заявява, че армията е сплотена, единна и в пъти по-силна спрямо 8 години по-рано (препратка към окупирането на Крим от страна на Русия през 2014 г.).

„ Казаха ни, че 16 февруари ще бъде денят на офанзивата. Ще го създадем Ден на обединяването. Указът към този момент е подписан. На този ден ще окачим национални флагове, ще сложим синьо-жълти панделки и ще покажем на света нашето единение “, обърна се към нацията Володимир Зеленски.

„ Всички желаеме да живеем щастливо, а щастието обича мощните. Обичайте Украйна! В мир сме! Силни сме! Заедно сме! “, написа той в обявата към видеото.

Ако думите му се вземат поради в дословен смисъл, то това значи внезапна промяна на тона на украинския президент, който седмици наред омаловажаваше риска от съветска инвазия. Зеленски заявяваше, че възможностите Москва да нападне в този момент, не са по-големи от тези през предходната година, и се обърна към Запада да не „ всява суматоха “.

Говорителят на Зеленски бързо трябваше да прецизира какво е имал поради президентът и по какъв начин е употребявал подигравка: „ Президентът имаше поради дата, която беше публикувана от медиите “.

Съветникът на Зеленски – Михайло Подоляк, е декларирал пред американската CNN, че президентът е употребявал „ подигравка “ в известието си. Същото настояват източници на NBC – „ който е гледал видеото, ще разбере, че президентът беше подигравателен “.

Коментарите на украинския прецидент идват в миг, в който Съединени американски щати предизвестява, че Русия може да нападне прилежащата страна в границите на дни. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс разгласи в понеделник, че рискът от инвазия „ може би е по-реален от всеки път “, защото съветските военни напредват още повече към границата. В последния ден те са заели „ атакуваща позиция “, съобщи върховен американски чиновник пред CBS. Общо Москва е струпала над 130 хиляди бойци към границата.

Politico заяви, че Съединени американски щати са разкрили на сътрудниците си от НАТО, че Москва може да стартира навлизане по сухоземен път тази сряда, 16 февруари.

Администрацията на Джо Байдън към момента твърди, че не е ясно дали съветският президент Владимир Путин е решил, че ще предприеме инвазия в Украйна.

Недоразумението с обръщението на Зеленски беше най-объркващият епизод от поредицата трескави прогнози, опасения и отстъпления, до момента в който американските и европейските водачи се пробват да разгадаят идващите стъпки, които вероятно могат да провокират война, пишат в коментар от Vox.

Част от казуса е, че доста фактори фактически сочат към идно нахлуване. Въпреки че в понеделник външният министър на Русия Сергей Лавров поддържа концепцията за продължение на дипломатическите договаряния, съветските военни не престават да струпват войски и оръжия към границата с Украйна.

В понеделник следобяд Съединени американски щати оповестиха, че краткотрайно ще затворят посолството си в Киев и ще реалокират дипломатите си в западния град Лвов - ход, който съгласно Зеленски би бил неточност.

Може би Зеленски би трябвало да се придържа към класическите смешки, като да вземем за пример " Вземете Крим, апелирам ", разясняват с подигравка The Intelligencer.

Междувременно се появяват и знаци за деескалация - говорителят на съветското Министерство на защитата Игор Конашенков сподели в коментар за организация " Интерфакс ", че дивизии от военните окръзи на юг и на запад, които са приключили задачите си, днес ще се върнат в своите гарнизони. Друго огромно обучение в района би трябвало да приключи на 20 февруари. Освен, че Русия е разположила към 130 000 бойци покрай границата с Украйна, има и около 30 000, участващи във военни учения в Беларус.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР