В най-близко бъдеще към обичайните ни данъци ще бъде прибавен

...
В най-близко бъдеще към обичайните ни данъци ще бъде прибавен
Коментари Харесай

Бъдещето идва с данък робот

В най-близко бъдеще към нормалните ни налози ще бъде добавен и още един – налог робот. Вече се обмисля по какъв начин умните машини и изкуственият разсъдък да бъдат обложени с налози, както и избрана правна регулация.

Европейският съюз даде старт на разискванията със специфичен отчет по тематиката, в който се предлага и гражданска отговорност за вреди, породени от умни машини. Според него навлизането на роботиката на пазара на труда постанова да се разиска опцията за гарантиране на общ най-малък приход от нея, който да бъде облаган с налози. Приходите от тях ще се употребяват за финансиране на стратегии за нови работни места и дефицитът от хуманни действия, концепцията за което е на Бил Гейтс.

Идеята за безусловния базов приход наподобява примамлива и печели доверието на много от сериозните скептици. Тя обаче наподобява непостижима за реализиране. Трите закона на роботиката на Айзък Азимов в наши дни са незадоволително точни, с цел да поддържат интереса в разрастващата се басня. Това се показва и в отчета на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент.

 Бъдещето идва с налог робот

Нуждата от законодателна рамка за роботиката е осезаема. Нужно е да се изяснят въпроси по основаването, потреблението и данъчното облагане на роботи и изкуствен интелект (AI). Едно от предложенията, е да се сътвори електронна правосубектност, която да обезпечи възлагането на права и отговорности за умни роботи и AI. За да не се следват модели, направени в трети страни, е нужно точно Европейски Съюз да се заеме със основаването на регулаторни стандарти в тази област.

Комисията е определила главните аспекти, които се нуждаят от характерно законодателно споразумяване от Европейски Съюз. Това е преди всичко основаването на Европейска организация за роботика и AI. Тя ще дава техническа, етична и регулаторна експертиза на равнище Европейски Съюз и страни членки в напъните им да отговорят навреме на опциите и провокациите, които носи потреблението на роботи. В тази секция има още няколко оферти.

Следва секция, която ще съблюдава правилата на роботиката. Тя ще подсигурява правата на хората при все по-често потреблението на умни машини в бъдеще. Заговори се за отбрана от вреди, нанесени от роботи, право на отвод на грижа от тях и отбрана на човешката независимост.

Третата секция е за гражданската отговорност. Комисията по правни въпроси е на мнение, че настоящите правни системи в Европейски Съюз биха разрешили да се търси гражданска отговорност за вреди, породени от роботи. Те ще са в две насоки - в случай че действието или бездействието на робота са свързани с държанието на производителя и това дали той е могъл да предотврати вредата. Втората държи производителят, виновен за зародили вреди в следствие от свойства или качества на робота. Тук се плануват напълно нови застрахователни проекти.

 Бъдещето идва с налог робот

Данък роботи също бе подложен на дневен ред. Комисията по правни въпроси към Екологичен потенциал прикова вниманието върху закриването и основаването на работни места в другите браншове. Ако нещата бъдат уредени още през днешния ден, когато роботите вземат работата на хората, рецесия няма да настъпи. Ако не се вземат ограничения обаче, ще се надигнем пред срив в обществено осигурителните системи на страните - членки на Европейски Съюз.

Комисията визира и въпросът за бъдещето. Едно от предложенията, което Европейски Съюз одобри преди дни, директно визира упоменатото данъчно облагане. Инициативата подканва Европейската комисия да показа законодателно предложение по повдигнатите въпроси и в случай че откаже да го направи, да даде документално и съответно пояснение за какво го прави. В същото време доста други страни, като Съединени американски щати, Япония, Китай, Южна Корея, а и някои от членките на Европейски Съюз поединично, към този момент вкарват хрумвания за правното контролиране на роботите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР