В навечерието на зимния сезон и енергийната криза, за която

...
В навечерието на зимния сезон и енергийната криза, за която
Коментари Харесай

Държавата може да обезпечи 10% ръст на потреблението на електричество: Чака ли ни режим на тока?

В навечерието на зимния сезон и енергийната рецесия, за която се приказва още преди Русия да спре газа за България, а в следствие и на целия Европейски съюз пораждат някои въпросителни.

Например, ще издържи ли електропреносната система на напора от искащи да се топлят на ток, а не на газ и парно (Топлофикация София е най-големият консуматор на газ в България).

В актуалната обстановка спомените за " режима на тока " от 80-те и 90-те години на предишния век призрачно се завръщат. Най-големи неприятности тогава, режимът на тока, носеше на живеещите в огромни комплекси и отопляващи се с парно отопление. Защото със прекъсването на тока спираше и парното, тъй като абонатните станции са на електрическо зареждане.

Ще се оживее ли режимът на тока 40-години по-късно? Според Министерството на енергетиката - не.

" Електропреносната система на България, ръководена от Електроенергийния систематичен оператор, е в подготвеност да посрещне вероятно по-високо електропотребление в страната. Не се чакат разстройства в естествената работа на електропреносната мрежа вследствие на претоварвания ", разясниха от отрасловото ведомство пред money.bg.

И допълват, че оборудванията, стопанисвани от Електроенергийния систематичен оператор, са готови от екипите на сдружението да обезпечат безаварийната и сигурна работа на електропреносна система през идния зимен сезон.
 Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?
Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би коствало на месец отоплението на средностатистически апартамент с повърхност от 70 кв. м с височина 2.5 м?

" Възможни са единични повреди по електропреносната мрежа през зимния интервал, които няма да повлияят на качественото електрозахранване на потребителите. "

Експертите напомнят, че България се подрежда на трето място в Европа като чист експортьор на електрическа енергия, с което обезпечава сигурността на електроенергийните доставки в района, и допълват, че няма никакви предпоставки за налагане на ограничавания на електроснабдяването на потребителите в страната.

" Предприети са всички нужни ограничения отстрана на Електроенергийния систематичен оператор за подготовка на електропреносната мрежа за естествен режим на работа при зимни условия. Това откри и инспекцията на Министерството на енергетиката, осъществена през октомври взаимно с екипи на Електроенергийния систематичен оператор ", безапелационни са от Министерството.
 Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, нарастнаха ли климатиците и какъв брой месеци може да се забави доставката
Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, нарастнаха ли климатиците и какъв брой месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а упованията са тя да ни излезе скъпо

Какво ползване на ток се чака?

Прогнозите за товара на електроенергийната система на Министерството на енергетиката за идния зимен сезон са за оптимален товар сред 6 950 - 6 970 MW при нормални за сезона температури и за равнища сред 7 400 - 7430 MW при рискови зимни температури.

" Не се чака растеж в електропотреблението по отношение на отминалата зима, когато товарите в електропреносната мрежа се движеха в границите сред 6 700 и 7100 MW ", разясниха от ведомството.
 Германците всеобщо се запасяват с електроуреди за отопление
Германците всеобщо се запасяват с електроуреди за отопление

Подготвяйки се за зима без съветски газ

Припомняме, че страната ни има отговорности към наредбите на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата, които касаят потреблението в страната. По-конкретно, всяка страна би трябвало да се стреми да вкара ограничения за понижаване на общото месечно брутно ползване на електрическа енергия с 10%. В допълнение, брутното ползване на електрическа енергия през върховите часове би трябвало да се понижи с минимум 5% приблизително на час.

" Това допуска през идния зимен сезон потреблението да е по-ниско по отношение на предходния. Наличните индустриални мощности в страната са задоволителни да обезпечат даже растеж от над 10% на потреблението по отношение на миналата зима ", обобщават от ведомството.
 Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)
Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР