В навечерието на зимата светът е изправен пред сериозна липса

...
В навечерието на зимата светът е изправен пред сериозна липса
Коментари Харесай

Изненада: Eвропа се тресе от енергийна криза, а в Сърбия...

В навечерието на зимата светът е изправен пред сериозна липса на сила. В Европейския съюз енергийният колапс бе провокиран от рекордни цени на газа, пет пъти по -високи, в сравнение с при започване на лятото, пишат медии.

Брюксел ще търси излаз от тежката енергийна обстановка на 21 октомври на срещата на върха на Съюза. У нас (Сърбия, б.р.) и предлагането, и цените са постоянни. Това стана допустимо с помощта на новия газопровод „ Балкански поток “ и удобното газово съглашение с руснаците.

На тържищата бяха контрактувани 1000 кубически метра газ на цена от 260 $ през юли, а в този момент за 1250 $. Газовата рецесия е провокирана от възобновяване на икономическите действия, празните европейски складови пространства за предпазване, огромни доставки на полутечен газ, природен газ от азиатския пазар, само че и понижаване на преноса на съветски газ през Украйна.

В понеделник стартира пълненето на руско-германския газопровод „ Северен поток 2 “, който би трябвало да проработи до края на годината.

"Той ще успокои, само че няма да реши обстановката, до момента в който газът не премине през " Северен поток 2 ", и до момента в който не бъде решен въпросът за Украйна, до момента в който всички тези газопроводи не стартират да действат с естествен потенциал ", съобщи икономистът и някогашен посланик Сречко Джукич.

" Проблемът не е в производството, газ има, няма проблем с резревите и тях ги има. Проблемът е в доставката на газ ", споделя още той.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайън споделя, че Европейският съюз, що се отнася до газа, значително зависи от вноса, като цели 90 % се внасят.

"Глобалната стопанска система пораства, търсенето също, само че и предлагането не се усилва надлежно. Ние сме доста признателни, че Норвегия усилва производството, само че това наподобява не е по този начин в Русия ", сподели фон дер Лайън.

Газът постоянно се доставя у нас от "Балкански поток ", а складът "Бански двор " е цялостен. Властите потвърдиха, че жителите ще имат старите цени на газа до края на отоплителния сезон.

Цената е предпазена от дълготрайно съглашение с руснаците и се водят договаряния за най-благоприятни условия и за доставки през идната година.
„ Важно е да споменем, че в този миг пазарът на Република Сърбия се доставя с задоволително количество газ за идния сезон “, акцентира асистент -министърът на енергетиката Раша Койчич.

Новият газопровод „ Балкански поток “ сподели смисъла на различното доставяне за страната и съседите ни. С този газопровод Сърбия се трансформира в директна страна и към този момент не плащаме скъпи такси на Унгария, а ги събираме от този месец.

"Като се има поради, че газът е извънредно сензитивен политически въпрос, диверсификацията му е от основно значение и за нас, освен във връзка с първенците в доставките, само че и във връзка с източника, от който произлиза този газ ", счита Сречко Джукич.

А газовата взаимосвързаност с България - от Ниш до София - също ще способства за тази енергийна сигурност. Страната ни ще стартира построяването на своето трасе на този газопровод до края на годината.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР