В навечерието на най-светлите християнски празници Бъдни вечер и Рождество

...
В навечерието на най-светлите християнски празници Бъдни вечер и Рождество
Коментари Харесай

От трапезата на Бъдни вечер зависят щастието и здравето вкъщ...

В навечерието на най-светлите християнски празници Бъдни вечер и Рождество Христово с боязън чакаме празничните дни, които ще прекараме със фамилията и обичаните си хора. Една от най-вълнуващата част за домакините е подготовката на празничната софра. Бъдни вечер е последният ден от 40-дневните пости. По традиция на трапезата на 24 декември се поставят нечетен брой блюда - 7 или 9, всичките постни. Имайте поради, че колкото по-отрупана е трапезата, толкоз по-голямо обилие ще бъде обезпечено за идващата година, споделят възрастните хора.

Но значимо е освен какъв брой, само че и какво ще бъде поднесено за празника. Задължително на масата би трябвало да има храни, които набъбват, с цел да набъбва както тях благосъстоянието и плодородието. Подходящи за това са са всевъзможни варива - фасул, жито, леща, ориз, булгур, а по този начин също и пуканки.

Централно място на трапезата би трябвало да заема питката. Тя би трябвало да е забъркана със сода или мая. Украсява се с житни класове, кръст. Питата се разчупва от най-възрастния мъж в фамилията, като първото парче се назовава за Богородица. Вярва се, че максимален късметлия в фамилията ще е този, на който се падне парата.

От главните ястия на трапезата, които се подготвят за този ден, са пълнени чушки с фасул и сарми със зеле. Очакването е както набъбват бобът и оризът, по този начин да се усили шансът, здравето, щастието и плодородието през новата година.

За празничната маса се подготвя още ошав - това е компот от сушени плодове. На трапезата участва и киселото зеле, като с него се навиват постни сарми. Може да се подготви също кисело зеле с ориз и други ястия.

 Подходящи десерти за Бъдни вечер са тиквеник с мед, печени ябълки, пълнена тиква с плодове. Медът има символика на трапезата, той се поставя, с цел да е сладостен животът на фамилията. 

Поставя се още чесън, с цел да защищава от зло и заболявания. Солта също би трябвало да участва наложително. Както се споделя в една остаряла сентенция, къща без сол не би трябвало да остава, защото ще дойдат заболяванията и раздорите. 

На Бъдни вечер всичките ястия се поставят дружно на трапезата, тъй като по време на самата вечеря не би трябвало да се става. Цялото семейство би трябвало дружно да напусне масата, с цел да узреят дружно житата и семейството да бъде задружна през годината. За да спазите изцяло традицията, не прибирайте масата, откакто сте се нахранили, а я оставете през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват умрелите близки, с цел да се нахранят и да благословят живите.

Вечерята стартира с прекадяване на дома

Вечерята на Бъдни вечер би трябвало безусловно да бъде прекадена с тамян. Първо най-възрастният се прекадява, след това другите, по-късно масата, всички останали стаи и пространства в дома, най-после дворът и оборът. Според националното разбиране с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Традицията за Бъдни вечер повелява, преди да се назова празничната вечеря, стопанинът на къщата да възпламени най-големия дънер в огнището. Той се назовава бъдник и би трябвало да е крушово, дъбово или буково дърво. Когато го сложи в камината, стопанинът назовава: Колкото искрици, толкоз пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!
Лесна содена питка
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
брашно - 2,5 ч.ч.
сода за самун -
1 чаена лъжица
сол - 1 ч.л
олио - 3 супени
лъжици
оцет - 1 супена
лъжица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява в по-дълбока купа. В брашното се прави кладенче. Содата за самун се погасява в оцета. След като се погаси, содата се прибавя към брашното. Добавят се и останалите  артикули.

При непрекъснато бъркане се прибавя една чаена чаша хладка вода. Замесва се меко тесто. След като тестото е готово, се оставя на страни за към десетина минути да почива. В намазана с олио и набрашнена тава се оформя питката. Отгоре тя се набожда цялата с вилица, с цел да не се пукне. Готовата пита се помазва единствено с олио.
Пълнени чушки с фасул
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 с.л. изсъхнал джоджен
1 с.л. червен пипер
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио 150 г
200 г фасул
10 бр. чушки
1 с.л. чубрица
1/2 с.л. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете боба и го измийте. Накиснете го във вода, като го оставите по този начин за 12 часа. Отцедете го и сложете на котлона. Когато заври, излейте водата, като употребявате гевгир. Напълнете тенджерата още веднъж със студена вода и оставете да ври, до момента в който бобът омекне. Накиснете сухите чушки за десетина минути в хладка вода. Това ще им разреши да омекнат и да се провиснал. Така по-лесно ще ги напълните. Задушете лука в малко лой, до момента в който стане мек и транспарантен.

Добавете подправките и разбъркайте. Сложете и отцедения и сварен фасул. Намачкайте, като задачата е бобът да не остане на цели зърна, а не да се получи пюре. Отцедете чушките от водата и ги напълнете с боба. Подредете ги в тавичка, намазана с олио. Поръсете ги с олио от горната страна и сипете половин ч.ч. вода. Печете в авансово загрята на 180 градуса фурна.
Баница с ябълки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

кори за баница - 1 пакет
ябълки - 4 - 5 бр. (сладки)
орехи - 100 г
канела - 1 с.л.
захар - 1 ч.ч.
галета - 2 - 3 с.л.
олио - 50 г
За сиропа: захар - 1/2 ч.ч.,
вода - 1 ч.ч., ванилия - 1 бр.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Ябълките се рендосват и отцеждат от сока, орехите се натрошават на дребни късчета. Корите се вземат по две, с цел да не се скъсат. Горната кора се намазва с олио, поръсва се с ябълки, орехи, канела, галета и 2 с.л. захар и дружно с долната кора се завиват на руло.

Слага се в намазнена с олио тава. По този метод се завиват всички кори. Баницата с ябълки се пече в авансово загрята на 180 градуса фурна за към 20-30 минути.

Ако решите да сиропирате вашата сладка баница, то сиропът ви би трябвало да бъде подготвен авансово, с цел да може да залеете топлата баница със леден сироп. Той се подготвя, като към 1 ч.ч. вода добавите 1/2 ч.ч. захар и бъркате на котлона до сгъстяването му. Преди да свалите сиропа от котлона, сложете една ванилия и разбъркайте за малко. Горещата баница с ябълки за Бъдни вечер се напръсква с охладения сироп. Добре е да престои най-малко една нощ преди консумация, с цел да поеме сиропа.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР