Традиционната трапеза на Сирни Заговезни включва баница със сирене, варени

...
Традиционната трапеза на Сирни Заговезни включва баница със сирене, варени
Коментари Харесай

Какво да сготвим на Сирни Заговезни – вкусни рецепти

Традиционната софра на Сирни Заговезни включва баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Тазгодишният празник се пада на 17 март, тъкмо седем седмици преди Великден.

 

Прието е да се прави и обичаят „ хамкане “: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от фамилията, основно децата, се пробва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 

Ето няколко обичайни предписания за празника:

 

Тутманик с крема сирене:
Продукти:
600-700 г брашно
2 яйца
1 кубче квас
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. оцет
1 суп. лъж. олио
400 мл прясно мляко 


Приготвяне:
От изброените артикули се омесва меко тесто и се оставя да втаса за 1час.

През това време се подготвя плънката: запържват се 1 глава лук и 1 глава праз лук, по-късно се прибавят 250 г кайма, нарязани на дребни кубчета 7-8 приблизително огромни картофа, долива се и вода. Задушава се, до момента в който омекнат картофите. Подправя се на усет. 

 

След това се отделя една топка от тестото, а останалото го разточва на кора, по-голяма от тавата, върху която се изсипва плънката, разстила се хубаво и се намазва с 1 кутия сирене крема, отмерено. Кората с плънката се захлупва с кората, излизаща от тавата и с останалата топка тесто. Оставя се да втаса и се намазва с кисело мляко.

Пече се на умерена фурна. След като се изпече, се маже с малко масло.

Баница със сирене и яйце

Необходими артикули

500 г подготвени кори

4 бр. яйца

250 г сирене

2-3 с.л. кисело мляко

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.ч. хладка вода

125 г масло

 

Начин на подготвяне

Плънката се подготвя от следната примес - яйца, натрошено сирене, кисело мляко, сода и хладка вода. Всяка кора се намазва с масло и се поставя от плънката. Редят се една върху друга. Най-отгоре се покрива с кора и се намазва щедро с масло. Реже се на части и се поставят шансовете.

Пече се в педварително загрята фурна за час. Покрива се с забрадка да се задуши, с цел да стане баницата пухкава.

 

 

Картофи със сирене на фурна

Необходими артикули:

500 г картофи30 г масло150 г сирене200 мл прясно мляко2 бр. яйцасол

Начин на подготвяне:

Картофите се нарязват на филийки и се подреждат намазнена тава. Натрошеното сирене се разстила върху тях и още веднъж се подрежда втори ред картофи. Разбиват се яйцата, млякото и солта и със сместа се заливат картофите и сиренето. Отгоре се слагат късчета масло и ястието се пече във фурна за към 30 минути на 200 С.

 

 

Домашна бяла халва с бадеми

Необходими артикули:

500 г бадеми

300г захар

300г ярък мед

2 бр. яйчен белтък

 

Начин на подготвяне:

В съд с незалепваща повърхнина се загряват захарта и меда. Получава се примес като карамел. Когато стартира да завира се отстранява от огъня и при непрестанно бъркане се прибавят разрушените белтъци. Връща се на котлона, прибавят се бадемите и се бърка, до момента в който се получи еднородна примес. Изсипва се върху намаслена повърхнина и се заглажда. Преди напълно да изстине, се нарязва на части и се оставя да се втвърди.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР