В навечерието на най-големия християнски празник столичната галерия Нюанс (ул.

...
В навечерието на най-големия християнски празник столичната галерия Нюанс (ул.
Коментари Харесай

Икони на Лили Владимирова и Емил Чушев в галерия Нюанс

В навечерието на най-големия християнски празник столичната изложба " Нюанс " (ул. " Иван Денкоглу " 42) показва изложбата " Икони " на Лили Владимирова и Емил Чушев до 8 януари 2023 година Едва за повторно ще имаме опция да забележим непоказвани до момента творби, рисувани в последните две години от двамата иконописци, прецизират галеристите.
В изложбата ще открием познати древен подиуми, при изработката на които са спазени прецизно традицията и канонът. Въпреки това Лили и Емил се страят да показват своя актуален прочит в иконописта - един леко позабравен в наши дни род от живописта. Придържайки се прецизно към остарялата технология, те грижовно приготвят подобаващи дъски, поставят ленени платна, грундират, шлайфат и чак тогава рисуват първо с молив, след това гравират рисунката. След това поставят 8 пласта полимент на местата, където иконата ще се позлатява с 22-каратовото злато. Впоследствие златното покритие се полира с ахат, изолира се с лак и тогава те рисуват облиците с яйчна темпера. Накрая поставят няколко типа лак, които съхраняват изображенията и позлатата за епохи напред.
Лили Владимирова споделя, че най-голямо ентусиазъм за своите икони намира измежду тишината и зеленината на ателието в полите на Витоша, което разделят с Емил Чушев. За него, въпреки това, вдъхновението идва най-лесно край морето с морския бриз, лятно време на караваната му.
Лили Владимирова работи главно по възрожденски мостри. Сюжетите постоянно са многофигурни и комплицирани, само че даже и при изображенията на един светец обликът е с богата, прецизна орнаментация, изискваща специфичен нюх към детайла. Иконите й са витални и празнични. Четейки житията на светците, които изобразява, тя съумява да съобщи на всяко изражение избран дух и изчерпателност.
Емил Чушев работи най-вече по византийски мостри - традиция, непроменяемо обвързвана с българската история. Тяхната иконография е по-лека и по-семпла. Неговите изображения са тихи и смирени. Никога не стартира икона инцидентно, решението за всеки негов сюжет е предизвикано от преживелица, сън или мисъл.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР