В навечерието на Деня на будителите Петко Моянков (87 г.)

...
В навечерието на Деня на будителите Петко Моянков (87 г.)
Коментари Харесай

С почетна значка на Община Ловеч бе удостоен Петко Моянков – природолюбител и писател от село Брестово

В навечерието на Деня на будителите Петко Моянков (87 г.) бе отличен с почетна златна значка на Община Ловеч поради запазване на историческото, битовото и културно завещание.

Той е бележит природолюбител, краевед, стихотворец и публицист. Значката, заповедта за нея и кошница с плодове бяха връчени персонално от кмета Корнелия Маринова в неговия дом в София, защото роденият в ловешкото село Брестово мъчно се придвижва.

Предложението за оценката бе импортирано от Радинка Тотева – кметски наместник на Брестово, от настоятелството на локалното Народно читалище „ Пробуда – 1909 година “ и от инициативна група поданици от Брестово, които събраха подписка от 50 индивида. Петко Моянков  има дълготраен принос в събирането и съхраняването на неповторимото историческо и културно завещание националния край.

„ Г-н Моянков е човек, който пази своите корени, обича своя роден край и прави всичко съгласно силите си да ги разпространява. Вярвам, че ще продължи да ни радва с нови книги “, сподели кметът Корнелия Маринова.

Инж. Петко Вълков Моянков е роден в село Брестово през 1935 година, приключва гимназия в Ловеч. Работил е в Институт по известията в София, както и  в Машинно-електротехнически институт София. Преподавател е в Института по известията (Колеж по връзки и пощи). Автор е на книгите „ Есенни листа “ (поеми за историята на с. Брестово),  2017 година Петко В. Моянков, трето издание, „ Брестово “, Историко-етнографски етюд, 2016 година създатели Кирилка Керемедчиева, Петко Моянков, Географски речник на с. Брестово, 2020 година, Диалектен речник на говора в с. Брестово, Ловешко, 2020 година

След пенсионирането си той се отдава на литературата. В момента се работи върху разширено издание на диалектния речник, събрал съм доста материали. Издателите поискали да побърза, той като се работи общ диалектен речник в Българска академия на науките и желали да включат някои думи. Езикът на Брестово е много друг от този на близките села и това се изяснява с историята, защото може би жителите му са пришълци от Търново след рухването му под османско господство.

Той си спомня  много добре за детските години в родния край. Като алпинист, дружно със брачната половинка си, е изкачил всички родни планински върхове. Има доста хубави мемоари за Мусала и срещата с известния биолог и ботаник проф. доктор Стефан Станев. Станев е легендарен откривател на нашите редки и застрашени растения и ревнив бранител на българската природа.

На стената в стаята Петко Моянков пази фотоси на  Матерхорн, връх в Алпите, в чието подножие е бил с помощта на щерка си. Изглежда върховете не престават да го карат да мечтае…
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР