В навечерието на 120-годишнината от гибелта на Апостола на македонския

...
В навечерието на 120-годишнината от гибелта на Апостола на македонския
Коментари Харесай

Вижте уникалните кадри, които разкриват глутницата предатели на костите на Гоце Делчев от София към Скопие

В навечерието на 120-годишнината от гибелта на Апостола на македонския българи Агенция БГНЕС разгласява фотоси с костите на Гоце Делчев. За пръв път българският четец и фен ще може да види една неповторима фотография. На нея е сниман отвореният саркофаг, в който са съхранявани тленните остатъци на Апостола от 1923 до 1946 година Това са черепът на Гоце Делчев, костите от краката и ръцете му.

" За първи път демонстрираме неповторими 52 фрагмента, които описват историята на измяната на тленните остатъци на лидера на ВМОРО Гоце Делчев от София на Скопие преди 77 години. Снимките описват и за глутницата от български и македонски предатели, всички с общ български корен ", споделя в изявление за БГНЕС Евгений Еков, основен специалист в дирекция „ Централен държавен списък " при Държавна организация „ Архиви ".

На 4 май 2023 година се навършват 120 години от убийството на Гоце Делчев в село Баница, Серско.

Това са неповторими негативи, които съдържат фотоси от преместването на костите на Гоце Делчев от София в Скопие на 7 и 8 октомври 1944 година " Тези негативи са останали в архивите, без да бъдат показани заради гузната съвест на ръководещите България през първите 45 години след 9 септември и нехайството на идващите. Така цели 77 години ", съобщи специалистът.

" Те са неповторими дотолкоз, доколкото това събитие до момента е било показано единствено от две фотоси от вестници и спомените на участниците, които също ще бъдат показани в своето „ великолепие " както от българска, по този начин и от югославска страна. Откритието слага нова страница в историята за Гоце Делчев. Също по този начин на позорния дирек на измяната ще бъдат изобличени участниците в този изменнически акт ", акцентира Еков.

Тъжната история на тленните остатъци на Гоце Делчев

За пръв път българският четец и фен ще може да види една неповторима фотография. На нея е сниман отвореният саркофаг, в който са съхранявани тленните остатъци на Апостола на македонските българи от 1923 до 1946 година Това са черепът на Гоце Делчев, костите от краката и ръцете му. Самите кости имат дълга и тъжна история.
След убийството в село Баница (4 май 1903 г.) Гоце Делчев дружно с другия воевода Димитър Гущанов са заровени в двора на църквата в селото. През 1906 година Михаил Цеков изважда част от костите на Гоце Делчев, защото торсът не се е бил разложил. След дълго митарстване тези кости идват в Пловдив, а по-късно в София след Първата международна война. През 1923 година са предадени за предпазване на Илинденската организация, сплотяваща ветерани в освободителните битки на българите в Македония и Одринско ", описа Евгений Еков.

По предписание на управляващите в НР Македония е изработен нов саркофаг от майстора от Дебърската школа Насте Мирчевски, както към този момент е бил прекръстен. „ Фактически това е саркофагът, в който костите се намират и през днешния ден в каменния гроб в двора на църквата „ Свети Спас " в Скопие ", посочи специалистът.

Историята на едно изменничество

Дебатът каква ще е ориста на Македония след Втората международна война продължава в течение на целия интервал от 1941 до 1944 година Тогава ЮКП постанова своето мнение, че славяните в Македония не са нито българи, нито сърби, а са някаква обособена нация. Българска работническа партия (комунисти) отпред с Георги Димитров одобряват тази теза и стартират безусловно с огън и меч да постановат своите позиции. Част от легитимацията на теорията на македонизма е и преместването на костите на Гоце Делчев.

Инициативата за предаването на костите на Гоце Делчев, колкото и необикновено да звучи, не идва от македонска страна, както е публикувано, а от видния деятел на Българска работническа партия (комунисти) и в това време ръководител на Илинденската организация Стефан Аврамов от Чирпан.

" Един 100-процентов българин предава на Скопие различен 100-процентов българин ", акцентира Евгений Еков.

Стефан Аврамов доста усърдно скрива измяната в своите биографии. Той пръв издига концепцията за преместването им още през октомври 1944 година Трябва да минат цели две години, с цел да съумеят ръководителите на София и Скопие да се схванат и да се стигне до датата 7-8 октомври 1946 година

В България даже поражда конкуренция кой да бъде по-голям изменник. Първенството на Стефан Аврамов се оспорва от Христо Калайджиев, ръководител на Македонския народен комитет. „ В резултат на това се появява едно доста дълго писмо от страна на Стефан Аврамов, което съставлява хроника на неговите заслуги за предаване на костите на Гоце Делчев и изложение на опитите му да склони околните, главно сестрите на Гоце Делчев, да се съгласят да ги предадат. В последна сметка вследствие на огромен напън, в това число и от страна на ръководещите отпред с Кимон Георгиев и Вълко Червенков, самият той родом от Македония и шурей на различен прочут „ македонец " Георги Димитров, се стига до решението те да бъдат предадени ", съобщи Еков.

Глутница предатели

Лицата на предателите са запечатани на негативите, които показват „ тържеството ", както е кръстено тогава траурното шествие. То стартира от Македонския дом на ул. „ Пиротска ", минава през централната ул. „ Търговска ", която през днешния ден не съществува и на нейно място е повдигнат Партийния дом.

Освен Стефан Аврамов и Христо Калайджиев, виждаме Кирил Петрушев – министър на труда в НР Македония, който е началник на делегацията; дипломат Никола Ковачевич - българин от днешна Северна Македония, преименувал се от Ковачев; ген. Кирил Михайловски Груица, един от небрежно създадените от диктатора Тито генерали, чието партизанско име приказва задоволително за неговата ориентация; Диме Бояновски – Дизе - министърът на търговията и някогашен бръснар от Прилеп; Лазар Станев, ръководител на Народния фронт в Скопие.

В Народния спектакъл, където се състои „ тържеството ", в ложата до македонските посетители са министър-председателят Кимон Георгиев и министърът на информацията Димо Казасов. За да бъде цялостна картината, речта за делото на Гоце се прочита от един елементарен тогава академик, само че предстоящ учен Тодор Павлов. Сред участниците, които можем да забележим на фотосите, са също по този начин „ една персона, която дълго време живее на българска трапеза, само че по-късно през 70-те години се реалокира в Скопие " – Лика Чопова-Юрукова, племенница на Гоце Делчев от неговата сестра Руша Чопова. На церемонията участва и „ най-яростната и мразеща българите председателката на Антифашистката федерация на дамите на НР Македония Вера Ацева, която поради зверствата, които е направила с избиването на бугараши в нейния роден Прилеп най-после полудява ".

„ Това е глутницата от български и македонски предатели, всички с общ корен български генезис, които правят измяната на костите на Гоце Делчев от София в Скопие при започване на октомври ", акцентира Евгений Еков.
След това ковчегът с костите отпътува за НР Македония: минава през Дупница, Горна Джумая, Свети Врач, Петрич от там влиза през Струмица, Велес, Щип и на 11 октомври 1946 година саркофагът е положен в каменната крипта, където се намира и до през днешния ден.

Дела и документи

Освен негативите е открит и документ. Става дума за придружително писмо на ръководителя на делегацията за преместването на костите Кирил Петрушев, което е изпратено до владата /правителството – бел.ред./ на НР Македония. Той приложено изпраща протокол №37 от 7 октомври 1946 година за приемо-предаване на тленните остатъци, с цел да бъде непокътнат в архивите на държавното управление.

„ Самият протокол съдържа имената на националните предатели. От македонска страна – Кирил Петрушев, Диме Бояновски и Лазар Танев. От българска страна са упоменатият към този момент Стефан Аврамов, като ръководител на Акционния комитет за преместване на костите, подпредседателят на същия Комитет известният македонист от Пиринския край Михаил Сматракалев, секретарят Георги Абаджиев, членове Христо Миладинов, Радой Спасов, Петър Трайков – прочут терорист на сръбска работа, Лика Чопова Юрукова. По-позорен документ, уличаващ ги в закононарушение по отношение на българската национална история и памет не може да има. Отдолу са и подписите и на македонските, и на българските национални предатели ", акцентира Евгений Еков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР