В Националния исторически музей (НИМ) се съхраняват над 650 000

...
В Националния исторически музей (НИМ) се съхраняват над 650 000
Коментари Харесай

Експозициите на НИМ са разгледани от над 5 милиона посетители

В Националния исторически музей (НИМ) се съхраняват над 650 000 монументи на културата и голям археологически и исторически списък.

Експозицията в „ Бояна “ е открита на 29 юни 2000 година, само че самият музей е основан преди близо половин век (1973-та).

Това описа пред слушателите на Радио София Мариана Първанова от НИМ :

 „ Основната му задача е била да събира и изследва документални и материални монументи, както и да сътвори представителна национална музейна експозиция. До откриването на експозицията обаче минават 10 години и се сменят няколко адреса. “

Началото е в една стаичка в градската библиотека, която е била против Телефонната палата и към този момент не съществува. След това – в няколко пространства на улиците „ Раковски “ и „ Московска “.

Първата национална представителна експозиция е открита на 2 март 1984 година в постройката на Съдебната палата. Хронологическият обсег е бил от 7000 година преди Христа до 1878 година



От 1984 година до момента през НИМ са минали над 5 милиона гости. Правени са повече от 400 изложения и над 60 000 изнесени беседи.

Основните експонати във фондовете са от лични изследвания на музейните служащи.

В момента се приготвя галерия, отдадена на 125 година от рождението на Христо Вакарелски, който е един от най-големите ни етнографи и пръв българин - притежател на Хердеровата премия (1965 г.), сподели още Мариана Първанова.

Чуйте целия диалог с нея.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР