В наши дни едва ли има месец, в който някой

...
В наши дни едва ли има месец, в който някой
Коментари Харесай

536 - годината, в която всичко се обърка

В наши дни надали има месец, в който някой някъде да не насрочи нова дата за завършек на света - и всеки четец с най-малко хигиеничен най-малко сериозно мислене просто пренебрегва тези " вести ". От друга страна, обаче пренасищането на осведомителното пространство с сходни апокалиптични вещания някак ни прави слепи за един елементарен факт - в действителност всичко може да се обърка с едно придвижване. Човечеството в действителност е изпадало в ужасяващи, граничещи с тайнственост, изваждащи живота от темп рецесии. Които въпреки всичко някак е преживявало - и след това са намирали своето рационално пояснение.

Едва ли е необятно прочут фактът, че година 536 от нашата епоха се оказва началото на един тъмен интервал в човешката история, приключил със гибелта на 125 милиона души. Това излиза наяве след огромно изследване на американски учени, резултатите от което са оповестени в списание Сайънс.

Във въпросната година мистериозна мъгла, покрила Европа, Близкия изток и някои райони на Азия, и не се вдигнала... повече от година и половина, твърди Майкъл Маккормик - археолог и историк по Средновековието от Харвардския университет.

 536 - годината, в която всичко се обърка

Мъглата била задоволително плътна, с цел да блокира достъпа на слънчева светлина до повърхността на земята, поради което внезапно се намалили температурите в Северното полукълбо. Комбинацията от липса на слънце и ниски температури естествено довела до пагубно слаби реколти от аграрни култури и последвал всеобщ апетит.

И през тази година се е случило велико знамение: цяла година слънцето светеше като Луна, без лъчи, като че ли губеше своята мощ, преставайки да свети блестящо и мощно - както преди. От тогава не спираха войните сред хората, нито чумата, нито някое друго злополучие, носещо гибел. Тогава беше десетата година от ръководството на Юстиниан, написа след това Прокопий Кесарийски, византийски историк.

Около средата на идната година злокобната мъгла въпреки всичко се разнася, слънцето още веднъж свети блестящо и мощно и животът възстановява нормалния си темп... само че за малко. През 541 година избухва неудържима чумна зараза в международни мащаби, която покосява 25 милиона човешки живота в Европа и 100 милиона на Изток.

 Изригване на вулкан

Американските учени, чието изследване разкрива всичко това, са изследвали проби от лед, датиран от пролетта на 536 година В тях те разкрили микроскопични частици от вулканично стъкло. Следите от вулканична пепел съвпаднали с проби, взети по-рано, поради което учените заключили, че пробите от 536 година подхождат на вулканичните скали от Исландия.

Това дава на създателите на изследването увереността да настояват, че точно изригването на огромен вулкан в изолираната северна страна е отключило поредицата от кошмарни събития, раздрусали света преди 15 века.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР