В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия

...
В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия
Коментари Харесай

Секретните служби се кълнат: Натовски сме, не сме руски

В Народното събрание изслушват шефовете на специфичните служби след изтеклия запис от Националния съвет на " Продължаваме промяната ".

По предложение на " Възраждане " депутатите гласоподаваха съвещанието да се излъчва онлайн по Българска национална телевизия 1.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев разгласи, че не е склонен с изказванията, чути от записите на съвещанието на Политическа партия, само че и повече - 

че особено Агенцията имала механизми за разкриването на непознати сътрудници в самата нея. 
А сюжетите против ДАНС и другите служби имали почерка на кремълските хибридки. С което де факто трансферира топката да се оправдава към показалия пробива в ДАНС и другите служби - съпредседателя на Политическа партия Асен Василев. 

Шефът на Военното разузнаване ген. Венелин Венев пък добави, че НАТО имало огромно доверие в службата, макар мнението на Политическа партия, че и там били внедрени непознати сътрудници, с намек - за съветски шпиони. 

" В тази работа има хора, които мерят 4 пъти дневно радиацията в Украйна, с цел да ви каже дали и по кое време да се скриете в бомбоубежище и да сложите противогаз. В нея има хора, работещи по линията на миграцията и тероризма в страните от Западните Балкани... ", очевидно сърдит разяснява Венев. 

В общия хор по какъв начин службите не били пробити, макар мнението на управлението на Политическа партия, се включи и шефът на ДАР Антооан Гечев. " ДАР не е на президента Радев, не е на някоя партия. ДАР е национална работа за сигурност, занимаваща се с външно разузнаване.

По отношение на назначението на ръководителя й, в закона са посочени предварителни условия и на никое място в тях не е упоменато, че той преди да бъде назначен би трябвало да се съгласува, показва, утвърждава на непознати посолства, непознати страни или интернационалните организации. Такива условия, даже неофициално, не съществуват и в регламентиращите документи на НАТО или Европейски Съюз ", акцентира той. 

И подсети, че присъединяване на ДАР и взаимоотношението й с органите на НАТО и Европейски Съюз, както и на други партньорски служби, е на напълно разнообразни, други правила. " От 2004 година работя в областта на интернационалното съдействие в разузнаването. Работил съм с съвсем всички партньорски организации. Никой в никакъв случай не е изявявал каквото и да е предпочитание или желание да утвърждава, съгласува или утвърждава суверенни национални решения ", сподели още Гечев. И зачекна тематиката за доверието, като счита, че то се гради не на база на документи, укази и решения, а се гради с години. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР