В Народното събрание днес беше открита изложба, посветена на 25-ата

...
В Народното събрание днес беше открита изложба, посветена на 25-ата
Коментари Харесай

Парламентът отбеляза 25-ата годишнина на държавния герб

В Народното събрание през днешния ден беше открита галерия, отдадена на 25-ата годишнина от приемането на Закона за герб на Република България. Със закона, гласуван на 31 юли 1997 година, е утвърден актуалният държавен герб на страната. На изложбата бяха показани главните моменти в развиването на българската хералдика от Средновековието до наши дни, в това число и дългите разногласия, водени през 90-те години на предишния век за формата, която би трябвало да одобри гербът.

Събитието се организира в Клуба на народния представител. Откри го краткотрайният ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов, който в резюме разказа заслугите на главните настоящи лица през 1997 година, в това число основателите на герба – Георги Чапкънов и Кирил Гогов. „ Разломите бяха чудовищни. Всяка корона, а те са много в нашия герб, предизвикваше разногласия “, спомни си депутатът Любен Дилов, който е един от уредниците на изложбата. Колегата му Петър Николов посочи, че тогава са се сблъскали две концепции за герба – едната е залагала на дългата традиция на българската хералдика, която датира от 14 век, а другата е желала да се сътвори герб, който да не съдържа цялата тази историческа символика. В последна сметка, побеждава първата.

Кирил Гогов показа, че изложбата покрива „ една оскъдна част “ от историята на българската хералдика. Надеждата му е, че цялостната й история ще стане притежание на необятната общност като се разгласява неиздадената книга по въпроса на изтъкнатия български хералдик Христо Дерменджиев. Тя е стартирана през 80-те години, само че и досега чака издателя си. За това се разчита на донори и на поддръжката на Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР