Столичната община не спазва законодателството за хората с увреждания с

...
Столичната община не спазва законодателството за хората с увреждания с
Коментари Харесай

Съюзът на инвалидите: Столичната община не спази законодателството за хората с увреждания

Столичната община не съблюдава законодателството за хората с увреждания с въведената нова организация на придвижване към Националния замък на културата.

Това обявиха от Съюза на инвалидите в България и Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт, чиито представители дадоха конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция, в която участваха и хора с увреждания, живущи в региона на бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Витоша ", ул. " Фритьоф Нансен ".

Георги Колев, ръководител на Съюза на инвалидите сподели, че новата организация на придвижване нарушава член 8 от Закона за хората с увреждания, съгласно който държавната политика за правата на хората с увреждания се реализира в съдействие с национално- представителните организации. Колев акцентира, че не е поискано мнението на Съюза. Нарушен е и член 63, съгласно който локалните органи обезпечават построяването и поддържането на налична среда в урбанизирана територия.

От двете организации желаеха възобновяване на остарялата организация на придвижване, защото актуалната е причина за спорове сред участниците в придвижването и за произшествия за хората с увреждания. Паркоместата за тях са понижени, като единствено по бул. " Патриарх Евтимий " в сектора от " Граф Игнатиев " до ул. " Г.С.Раковски " те са със седем по-малко, в това число е отстранено и инвалидно място пред Първа градска болница, акцентира Павел Савов, ръководител на асоциацията за рекреация. Невъзможно съгласно неправителствените организации е независимото качване и слизане на хора с увреждания в инвалидни колички от тролеите на спирката на бул. " Патриарх Евтимий ", като дистанцията сред пода на транспортното средство и новата платформа е към 20 сантиметра.

Всички би трябвало да съществуваме дружно без да си пречим едни на различен, сподели Павел Савов, само че акцентира, че общината би трябвало да се преценява с опциите и да пази правата на хората с увреждания. Савов прикани диалогът за новата организация на придвижване да се води експертно, а не политически.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР