В напрежението на днешния ден, в трудностите и ограниченията на

...
В напрежението на днешния ден, в трудностите и ограниченията на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит за Рождествения пост: Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни

В напрежението на днешния ден, в компликациите и рестриктивните мерки на пандемичната конюнктура, ние, православните християни, навлизаме в това друго време, когато се приготвяме да изживеем още веднъж дивната наслада на Рождественската нощ. Това се споделя в послание на патриарх Неофит за началото на Рождествения пост, оповестиха от Българската патриаршия.
" Братя и сестри, дните са сложни. Живеем във време на тестване, когато би трябвало да покажем силата на вярата си, скромността и дисциплината си, като се съобразим с всички рекомендации, които изискват от нас здравните управляващи. Нека не униваме, боязън да не задушава съвремието ни, а тъкмо противоположното, насладата на раждащия Се Христос да ни окриля и да ни дава духовна мощ, с цел да преминем поста и достигнем до Празничната нощ. В компликациите, ние, християните разкриваме своята мощност. Любовта, състраданието и помощта са връзките на Христовото общество и в тези дни сме длъжни непрекъснато да разкриваме един на различен тези добродетели. Да не забравяме словата на нашия Спасител: " В света скърби ще имате; само че дерзайте: Аз победих света " /Йн 16:33/, и с тази Божия заръка умерено да преминем през постния интервал. Нека се молим откровено за благополучието на нашия народ и цялото човечество. Нека непрекъснатата молитва стори чудеса и в утрешния ден да бъдем по-здрави, както духовно, по този начин и физически ", пожелава Негово светейшество.

Патриарх Неофит се обръща към вярващите и им предлага: " Търсете своите свещеници, пребивавайте в пост и изповед и пристъпвайте с порив към светите Тайни Христови. Живейте интензивно в общността на Православната ни Църква, в нейното свещенодействие, в общата молитва, и вашата вяра в никакъв случай да не унива, тъй като " с нас е Бог " /Мт 1:23/.

Към свещенослужителите патриарх Неофит насочва апел да бъдат " положителните пастири на словесното Христово стадо ". " Служението ви да носи насладата и вярата на идващия празник. Влезте в постното време с безстрашие, като отслужвате със усърдие и страхопочитание избраните богослужебни последования. Обгрижвайте вашите енорияши - те се нуждаят от вашето слово, от вашата молитва и грижа, изключително в тези дни на пандемия. Не скъпете времето си, а отдайте силите си в тайнствата на Изповедта и Евхаристията, и бъдете милосърдни и съпричастни с компликациите, и потребностите на Божия народ. Сега е времето, когато би трябвало да покажем същинската Христова обич и без терзание да разгърнем силите си, с цел да преодолеем компликациите на актуалния свят! Леки и избавителни пости! ", пожелава българският патриарх Неофит.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР