Коментарите на Галант, че няма да се съгласи на установяване

...
Коментарите на Галант, че няма да се съгласи на установяване
Коментари Харесай

Разногласията в израелския кабинет около Газа излизат наяве

Коментарите на Галант, че няма да се съгласи на определяне на военна администрация в палестинския анклав, отразяват засилващото се безпокойствие във високите ешелони на силите за сигурност поради неналичието на насоки от Нетаняху кой ще ръководи Газа след края на бойните дейности, отбелязва организацията.

Те също разкриват острото разделяне сред, от една страна, двамата центристки някогашни армейски генерали в държавното управление - Бени Ганц и Гади Айзенкот, които поддържаха апела на Галант, а от друга - крайнодесните националистически религиозни партии, водени от финансовия министър Безалел Смотрич и министъра на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, които осъдиха мненията.

" Война не се води по този начин ", акцентира в броя си от четвъртък десният таблоид " Израел Днес " с отпечатана на първа страница фотография на Нетаняху и Галант, които гледат в разнообразни направления.

Освен разбиването на " Хамас " и завръщането на 130-те израелски заложници, към момента държани от ислямисткото придвижване, Нетаняху не е показал никаква ясна стратегическа цел за края на акцията, при която към този момент са починали близо 35 хиляди палестинци, а Израел бива от ден на ден изолиран в интернационално отношение.

Въпреки това, подсилен от Бен-Гвир и Смотрич, които са покрай придвижването за заселване на Западния бряг, министър председателят отхвърли опцията в ръководството на Газа след войната да вземат участие палестинските управляващи, открити съгласно споразуменията от Осло преди три десетилетия и одобрявани интернационално за най-легитимен палестински орган на ръководство.

Нетаняху, който се пробва да задържи все по-разделената ръководеща коалиция, към този момент съблюдава заканата си за цялостна победа над " Хамас ". По-рано тази седмица той съобщи, че анклавът ще бъде управителен от " гражданска администрация без " Хамас " с израелска военна отговорност ".

Отказът на Галант да прегледа каквато и да е форма на непрекъснато военно ръководство отразява цената на интервенцията както за въоръжените сили, по този начин и за стопанската система на Израел, показва Ройтерс.

Вестникът с максимален тираж в Израел - " Йедиот Ахронот " през днешния ден цитира поверителна оценка от една от организациите за сигурност в Израел, съгласно която цената на поддържането на военна администрация в Газа ще коства към 20 милиарда шекела годишно (9,8 милиарда лв. - бел. ред). Разпределянето на спомагателни сили в региона би оголило северната граница с Ливан. Според някогашния офицер от разузнаването и водещ експерт по " Хамас " в Израел Михаел Милщайн поемането на цялостен надзор над Газа ще изисква минимум четири дивизии или към 50 хиляди бойци.

Макар хиляди бойци от " Хамас " да са били премахнати от началото на акцията в Газа и израелското командване да твърди, че множеството от проведените батальони на придвижването да са разрушени, по-малки групи от тях се появяват в региони, през които израелската войска към този момент мина по-рано.

" Това е в действителност гъвкава организация и може да се приспособява доста бързо. Те са приели нови форми на партизанска война ", разяснява Милщайн.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР