Тази година няма промяна във формата на теста, който се

...
Тази година няма промяна във формата на теста, който се
Коментари Харесай

Над 50 хил. ученици полагат матура по български език днес

Тази година няма смяна във формата на теста, който се състои от 22 задания с избираем отговор, от 16 с къс свободен отговор и от две с уголемен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включва есе по заложена тематика или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени произведения.

Има обезпечено видеонаблюдение в класните стаи, което също ще даде опция за почтеност на матурата, само че освен на утрешната, а и на всички изпити, свързани със зрелостниците през идващите дни, сподели министърът на образованието Галин Цоков.

 

И през тази година зрелостниците би трябвало да са по-рано сутринта в учебните заведения, в които ще се явяват на държавните зрелостни изпити, които са на 17 и на 20 май. Учениците би трябвало да носят документ за идентичност и служебната записка за матурата. По традиция учениците в 12-и клас се разпределят да се явяват на матурите не в учебните заведения, които приключват, а в други учебни заведения и по тази причина авансово би трябвало да се отишли, с цел да видят къде се намира съответното учебно заведение и какъв брой време ще им е належащо, с цел да отидат до него в деня на изпита, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Допълнителните държавни зрелостни изпити по избор на ученика ще се състоят от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователната и профилираната подготовка е оповестен в уеб страницата на Министерството на образованието и науката.

 

Резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 7 юни.

Вариант 15 за 41-вия въпрос беше изтеглен тази заран в Министерството на образованието и науката (МОН) за държавния зрелостен изпит по български език и литература. По този вид зрелостниците ще пишат интерпретативно съчинение или есе на матурата.

 

Изпитният вид беше генериран от 5 859 375 вероятни комбинации в наличието на заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР