В началото на седмицата „Тази сутрин“ срещна зрителите с гуверньора

...
В началото на седмицата „Тази сутрин“ срещна зрителите с гуверньора
Коментари Харесай

Янис Варуфакис пред bTV: Изчакайте с Еврозоната, докато еврото се стабилизира

В началото на седмицата „ Тази заран “ срещна феновете с гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев, който увери, че присъединението ни към еврозоната ще докара да увеличение на приходите ни. „ Тази събота " ще показа на феновете друга позиция. Тя е на една самобитна " рок легенда " в света на парите - някогашният финансов министър на Гърция Янис Варуфакис, който преди дни беше за първи път в София и бе специфичен посетител на годишната конференция на " Капитал " - " Банките и бизнесът ".

Г-н Варуфакис, казвате, че България не би трябвало да приема еврото. Защо?

Това е малко като да имаш застраховка на колата. Всяка година плащаш за застраховката и имаш възприятието, че парите отиват напразно – в случай че не катастрофираш. Но когато катастрофираш, внезапно осъзнаваш какъв брой е значимо да си застрахован. Същото е и в Европейски Съюз, в подтекста на вашата лична валута, която сега е с закрепен курс по отношение на еврото – т.е. в общи линии имате евро. Но в случай че се стигне до огромна злополука – а те се случват в Еврозоната, спомнете си 2010 година, 2015 година, даже и преди това– то вашата валута може да поеме разтърсването. Какво ще спечелите, като се откажете от личната си валута? Нищо! Ако сте доста богат българин, може да желаете активите Ви да са оценени в евро вечно. Но ползите на по-голямата част от българите няма да бъдат предпазени, в случай че въведете еврото. Вижте, не съм срещу обща европейска валута. Моята рекомендация не е " Никога не го правете ". Препоръката ми е " Изчакайте " – изчакайте, до момента в който се оправи еврото. Еврото не е нормализирано, не вярвайте на приказките от Брюксел, Франкфурт, Берлин, от време на време и от Атина, че еврото е " нормализирано " след дълговата рецесия от 2010 година Все още нямаме същински банков съюз…

И в случай че позволите още нещо – България е някогашна комунистическа страна като Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чешката република. Кои от тези страни се оправят най-добре в Европейски Съюз? Полша, Унгария и Чешката република. Какво е общото сред тях? Влязоха в Европейски Съюз, само че не и в Еврозоната. Държави като нашите, въпреки всичко сме съседи – Гърция, България, Португалия, влезнали в Еврозоната – при тях има няколкогодишен интервал на нелогична наслада, тъй като идват пари и хората си мислят " О, Европа дава пари " ….

Така ли беше и при вас, когато през 2002 година приехте еврото-това празнувахте по улиците, пиехте шампанско, имаше еуфория!?

Да. Глупаво беше, не мислите ли? Защото тази еуфория беше учредена на незнание по отношение на идната покруса. Знаете ли какво внесохме ние, гърците, в Еврозоната? Ниски равнища на задлъжнялост на самостоятелно ниво. Гърците нямаха заеми, ипотеки…Бяхме притежатели на домовете си! Бяхме идеалните клиенти за „ Дойчебанк “, „ Сосиете Женерал “, „ БНП Париба “, на немските и френските банки. Подхвърлиха ни доста заеми, всеки почна да живее като за последно, цените на парцелите скачаха, хората се забавляваха – построи се балон. А по-късно балонът се пръсна и след това стигнахме до филантропична рецесия, която продължава и до през днешния ден. Сега сме по-разорени, даже оттогава. Пропагандата го прикрива, само че истината е, че Гърция още е във банкрут. Това ли желаете?

Вярвате ли, че Планът за възобновяване и резистентност е лекарство за болните ни стопански системи на Европа?

Едва ли ще ви изненадам след всичко, което споделих, в случай че отговоря, че освен не е достатъчното лекарство, само че е и неверното лекарство. Прави повече зло, в сравнение с положително! Пандемията беше невероятна опция най-сетне да се сътвори единна фискална рамка, един общ дълг. Вместо да се основат същински еврооблигации, еквивалент на щатските съкровищни бонове, бе основан Фондът за възобновяване и развиване. Фондът има детайл на обединен дълг – да се съберат тези 800 милиарда евро, след което да се разпределят. Но тези пари не отиват към държавното управление, към държавния дълг, те още веднъж имат асиметрични задължения. Европейската централна банка е заставена да продължава да печата пари, тъй като Фондът за възобновяване и развиване не оказва помощ!

А парите къде отиват? В локалните олигархии. Нека да приказвам за моята страна, като гръцки народен представител имам право на това. Ако се проследят къде отиват парите – отиват към нормалните 10 фамилии и компаниите им, някои задгранични компании, които купиха гръцки летища и т. н… Същото се случи и с Германия – ето за какво бедните немски работещи данъкоплатци, те са тези, които в последна сметка заплащат всичко, ще субсидират гръцките и италианските олигарси. Това не е рецепта за обединяване на Европа!

Не знам до каква степен следите и познавате българската политика, само че един от водачите на партията която завоюва изборите - Кирил Петков, дава обещание да реализира „ леви цели с десни политики “. Бихте ли превели какво тъкмо значи това?

Това е изразителност. Политиката е това -реторика: антично гръцко изкуство! Какво допускам аз – лявото има неприятна известност за ръководството на парите на хората. Левите държавни управления желаят да преодолеят този проблем с репутацията, като споделят, че ще употребяват десни способи, само че ще бъдат положителни с хората, с болшинството, със страдащите, вследствие на твърдото евро, твърдите парични политики. Това е тълкуванието ми.

Но знаете ли, аз си го споделям непосредствено, всички го знаят – аз имам леви убеждения – за някои дори рисково леви. Каквото и да е определението -ляво или дясно - това няма значение! Трябва да съдите хората по делата им, не по етикетите, които си лепват на челото. Бях член на коренно ляво държавно управление, което най-после – по тази причина и подадох оставка – наложи най-токсичните, олигархични десни политики някога….Така че съдете хората по дейностите им и най-важният аршин е дали оказват помощ на по-голямата част от обществото. Ако клониш към ляво, би трябвало да възстановяваш салдото на силите в интерес на по-слабите. Това е критерият!

Време ли е в тези сложни времена да се подвигат приходите?

Вижте, живеем в доста чудноват свят. Никога преди групово не сме имали толкоз доста пари, изключително Запада, Западът плува в пари! Никога не сме имали икономисан 30% от общия приход! Това е едната страна на несъгласието. От друга страна, в никакъв случай преди не сме имали толкоз доста хора, които нямат вяра за децата си, които знаят, че децата им ще имат доста по-лош живот от техния личен. Как е допустимо да имаме толкоз доста пари и по-голямата част от хората да живеят в безизходност? Имаме токсично неравноправие.

Да ви дам образец. По време на пандемията, централните банки на Г-7 отпечатаха 9 трилиона $. 9 хиляди милиарда $!!! Като става дума за Коронавирус пандемията, Международният валутен фонд оцени, че с 50 милиарда – единствено 50 – бихме могли да имунизираме целия свят, плащайки на „ Бионтех “, на „ АстраЗенека “, на „ Модерна “, давайки им каквото желаят. Като отпечатат 9 трилиона, 9 хиляди милиарда, какво са 50 милиарда? Нищо! И не го направихме! Като отпечатахме 9 трилиона, благосъстоянието на 20-те най-заможни в света скочи с 3,5 трилиона. Три и половина трилиона! От 9-те хиляди милиарда, три хиляди и петстотин милиарда са отишли в 20 фамилии. Даже 20 души, не фамилии даже. Според мен това изяснява за какво имаме повече пари от всеки път и по-голяма беднотия от всеки път. На въпроса Ви " Дали приходите би трябвало да порастват? " – безусловно!

Казвате, че в Европейски Съюз има толкоз народна власт, какъв брой О2 на Луната. Искате ли да определите с по няколко думи европейските водачи, които ще ви назова?

Разбира се, само че дано единствено първо да уточня какво имах предвид… Проблемът на Европа е, че ние насочихме всички значими решения към Брюксел, надалеч от нашите демократични парламенти. Оставихме ги в Брюксел, където няма народна власт. Подобно на Организацията на страните експортьорки на нефт, разработихме бюрокрацията си, в която няма народна власт. Това имах поради. Да чуем в този момент имената.

Какво мислите за Урсула фон дер Лайен?

Много добър образец за това какво не е наред в Европа. Тя е провален министър на защитата в Германия без никаква кариера. Избрана е от двама души зад затворени врата – Ангела Меркел и господин Макрон, които се срещнали в една стая и решили тя да е ръководител на Европейската комисия. Тя не е определена, не е тествана от никого, потвърдено некомпетентна – погледнете фиаското с имунизациите. Тя се провали в подписването на контракти с „ АстраЗенека “, с „ Пфайзер “ и няма по какъв начин да я махнем!

Ангел Меркел?

Много интелигентна жена. Тя е образецът за сполучлив канцлер във връзка с опазването на властта на държавното управление на Германия и на потреблението на тази власт за създаване на голям политически капитал, който тя…абсолютно и напълно похаби! Вследствие на това оставя Германия по-богата от всеки път, само че 50% от популацията й в този момент е по-зле, в сравнение с преди 15 години!

Германия изостава по повод технологията – България има по-добра телефонна система от Германия, жп линиите им се унищожават. Пълно несъгласие – фантастично сполучлив политик, основал страховит капитал, който тя пропиля и на немско, и на паневропейско ниво!

Борис Джонсън?

Симпатично движещо се злополучие. Всъщност е приветлив – няма по какъв начин да му се разсърдиш, по този начин, както не можеш да се сърдиш на диво дете, вършещо пакости. Много интелигентен, съумя да засенчи опозицията.

Показа необикновен опортюнизъм, поемайки ролята на преразпределящ приходите, на родолюбец, на политик, който е по едно и също време демократичен и доста закостенял. Но ще остави Англия мощно отслабена в резултат на опортюнистката си дарба да стане министър-председател непременно.

Наричаха ви " Гръцкия Брус Уилис ", тъй като не носите сако и вратовръзка, карате мотор. Защо не обичате протокола?

Никога не съм харесвал вратовръзки. Баща ми ги обичаше, той не излизаше да купи мляко без вратовръзка. Аз в никакъв случай не ги обикнах. Още когато се трансфорах от развлечен студент в професор в Англия, осъзнах, че няма проблем да продължа да нося коженото си яке. Винаги съм имал мотор, още от 16-годишна възраст, чак до сега… Повярвайте ми, в случай че бях карал от Атина до София на мотора, щях и в този момент да нося коженото си яке.

Какъв ще бъдете след 10 години?

О, Боже, след 10 години ще съм на 70-71. Надявам се да не бъда в политиката, притеснявам се обаче, че може и да бъда. Това, което най-вече обичам в живота, е да пиша. Винаги съм го правил. Дори като водач на политическа партия, като министър на финансите. Неотдавна написах научнофантастичен разказ, за мен това е терапия, това ми доставя наслаждение. Да бъда у дома, да пиша, със брачната половинка ми Данае, която се занимава със своето изкуство, с кучето ни Маугли, би трябвало да го загатна, с щерка ми. Надявам се да не се занимавам с политика след 10 години. Молете се за мен да не бъда в политиката след 10 години!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР