В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и

...
В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и
Коментари Харесай

Екзакта: Продължаваме промяната води пред БСП, Радев бие Герджиков на балотаж с 63,5% срещу 36,5% |

В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и резервира позицията си на първа политическа мощ. Втори са " Продължаваме промяната " с дребна преднина пред Българска социалистическа партия. 

Това демонстрира социологичеко изследване на на „ Екзакта Рисърч Груп “, извършено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 година измежду 1025 пълнолетни български жители, представено от бТВ. 

Предимството на Политическа партия пред Българска социалистическа партия е в капацитета на новата групировка измежду политически апатичните и измежду колебаещите се гласоподаватели, показват от социологическата организация. 

Според изследването 25% от хората, които не са отишли до урните на 11 юли, декларират подготвеност да подкрепят Политическа партия през ноември. В столицата, електоратът на Политическа партия надвишава като дял електората на Българска социалистическа партия. 

„ Екзакта “ не записва отлив на доверие измежду сегашните гласоподаватели на Политическа партия след оповестяване на решението на Конституционен съд. Не изключваме, обаче, решението да има някакво въздействие върху част от потенциалния електорат на Политическа партия “, допълват социолозите.

Българска социалистическа партия е постигнала готовност на електората си, каквато не е имала от дълго време, се споделя в изследването. Това се дължи на самочувствието на социалистите, че са незаобиколим фактор при сформиране на следваща управническа настройка. Проучването подрежда на четвърто място „ ИТН “ (12,5%). Според данните от началото на акцията Има Такъв Народ губи сред 2 и 3 пункта от електоралната си тежест. Има Такъв Народ остава желана от младите българи на възраст под 30 години. Все още Има Такъв Народ има сериозен електорален дял и измежду хората на възраст сред 30 и 40 години, както и в дребните населени места. 

Противоборството за петото място е сред Движение за права и свободи (9,5%) и „ Демократична България “ (9,2%). Социолозите разясняват, че при мощна крайна част на акцията, всяка една от двете формации би могла да се приближи до групата на водещите партии.

„ По 90% от гласувалите за ГЕРБ и за Българска социалистическа партия на 11 юли, заявяват подготвеност да поддържат тези две партии и на 14 ноември. Движение за права и свободи разчитат на цели 97% от гласоподавателите си от юли, а Демократична България - на малко над 80%. Една трета от бившите гласоподаватели на Има Такъв Народ понастоящем заявяват, че ще гласоподават за Политическа партия “, прецизират от „ Екзакта “. 

Под чертата, само че с късмет да прескочат 4-процентовата преграда остават „ Изправи се БГ! Ние идваме “, „ Възраждане “ и Вътрешна македонска революционна организация. 

Електорални планове за президенския вот 

Балотаж ще има, в случай че се запазят трендовете към 5 ноември, демонстрира изследването на „ Екзакта “. Сигурни участници в него са сегашният президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Резултатът от него би бил 63,5% против 36,5% в интерес на настоящия президент на страната. 



„ Дълбочинният разбор на „ Екзакта “ демонстрира, че Румен Радев има доста поголям запас от Анастас Герджиков при балотаж измежду политически изкушените гласоподаватели, както и измежду нерешилите кого да подкрепят за президент “, прецизират социолозите.

------------------------------------------------
Настоящото национално проучване на Екзакта Рисърч Груп е извършено в интервала 29 октомври - 5 ноември 2021 година измежду 1025 пълнолетни български жители в 123 гнезда, в 91 обитаеми места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст.

Методиката на регистрация е директно полустандартизирано “face to face ” изявление. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
Изследването е финансирано със лични средства на „ Екзакта Рисърч Груп ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР