В началото на летния сезон някои прогнози сочат покачване в

...
В началото на летния сезон някои прогнози сочат покачване в
Коментари Харесай

Търговци не очакват поскъпване на горивата през лятото

В началото на летния сезон някои прогнози сочат повишаване в цените на горивата, а други са безапелационни, че ниските цени ще се запазят. Потреблението е намаляло, а в средносрочен проект цените няма да се покачват, твърдят производители, вносители и търговци.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива заяви пред Bulgaria ON AIR, че потреблението за последния месец е намаляло с 10% по отношение на април, а цените най-вероятно няма да се покачат до месец - месец и половина. 

" Може би се дължи на лекото стесняване на стопанската система ", позволи Хаджидимитров.

По думите му е допустимо даже горивата да поевтинеят с 5-6 стотинки. „ Метанът ще поевтинее с 10-15 стотинки - под 1,80 лева. Бензинът ще бъде сред 2,45 и 2,55 лева на другите обекти, а за дизела - под 2,40 лева Природният газ - сред 90 и 96 стотинки ", предвижда Хаджидимитров.

По думите му единственият фактор, който може да повлияе на нарастването на цената на пропан-бутана, е в случай че бъде върнат акцизът и Данък добавена стойност от 1 юли, което по думите му е малко евентуално.

" Нашите акцизи са най-ниски в Европейски Съюз, обикновено е цените на колонките да са най-ниски. Маржовете на облага в Европа и България са близки - към 7-8%. Тази наклонност в близко бъдеще ще се резервира. Спекулантите на пазара елементарно спекулират с информацията, която излиза непрестанно ", сподели още гостът и добави, че няма да има смяна в цените на горивата в идващите 2-3 месеца.

Гостът означи, че няма проблеми с доставките на горива, а пазарът е спокоен. Всичко е под надзор и в рафинерията в Бургас.

" В Русия гледат на " Лукойл " като на национални предатели. " Лукойл " в никакъв случай не е изнесъл един литър гориво за Украйна. Пазарът, който България държеше в Украйна, към този момент е в доста по-нисък %. Взеха го Турция, Гърция, Румъния. Печалбата на България от износ към този момент не е толкоз висока ", разяснява специалистът.

Той добави, че при спокоен пазар настава конкуренция и бензиностанциите стартират да се борят с предложения за хората.

" Конкуренцията сега работи за понижаване на цените по колонките. Потреблението пада и стартират да смъкват цените ", сподели Димитър Хаджидимитров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР