В началото на есента цената на природния газ тръгна нагоре.

...
В началото на есента цената на природния газ тръгна нагоре.
Коментари Харесай

Цената на природния газ тръгна нагоре

В началото на есента цената на природния газ потегли нагоре. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на газа за септември от 63,35 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от регулатора. Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ за август от 59,67 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Това значи, че цената за този месец е с към 6 % по-висока.

От регулатора акцентират, че по-високата цена се дължи на сериозното покачване на борсовия показател “TTF – месец напред ”, чиято стойност за септември е с 19 на 100 по-висока от тази за август. Индексът, който е ценообразуващ детайл за образуване на контролираната цена на природния газ, през последните седмици надвиши 44 евро/MWh и без значение че през последните дни на август той спадна, ценовите промени директно се отразиха върху одобрената от КЕВР цена, се отбелязва в известието.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на внесените днес от “Булгаргаз ” настоящи данни, формиращи цената на природния газ за септември.  Те  отчитат котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 31 август т.г. в това число, допълват от КЕВР.

Регулаторът е открил, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за септември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България-Гърция (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45 на 100 от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.   

“Булгаргаз ” е сключил за септември два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане, показват от КЕВР.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за септември – към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти. 

На извършеното намерено съвещание в края на предишния месец от “Булгаргаз ” са уверили, че сдружението е съумяло да сведе до най-малко нарастването на борсовия показател и той въздейства единствено отчасти върху контролираната цена за септември, напомнят от КЕВР. “Важен фактор за енергийната сигурност на Европа през зимния сезон са подхванатите ограничения за обезпечаване на потреблението – газовите складове на континента са запълнени приблизително над 92 %, а хранилището в Чирен – над 93 на 100 ”, съобщи тогава ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР