В началото на 2022г. платформата за работа за IT специалисти

...
В началото на 2022г. платформата за работа за IT специалисти
Коментари Харесай

Заплатата не е най-важното за IT специалистите, сочи проучване

В началото на 2022г. платформата за работа за IT експерти DEV.BG поема инциатива да изследва настройките на хората към бранша, неговото развиване и вероятности, благоприятни условия, както и техните персонални желания към фирмите, метод на работа, ползи. Докато обичайно в такива изследвания споделят мнение мениджърите и експертите човешки запаси, този път допитването обгръща експерти на разнообразни позиции и функции, с цел да се даде по-пълнa картина на протичащото се в IT промишлеността.

Според данните на DEV.BG, oбработени от организация BluePoint, които са фокусирани върху планове в бранша през последните няколко години, IT експертите несъмнено се разграничават от необятно признатите стандарти и упования за тях, даже с тези на мениджърите и HR експертите в бранша. Така да вземем за пример резултатите еднопосочно демонстрират, че обществените придобивки са значими за IT хората, само че несъмнено не толкоз, колкото фокус по принцип им слагат фирмите.

Почти 30% от IT експертите пък в действителност нямат желания за каква компания ще работят, а най-важно за тях е екипът, което доста изпреварва заплатата като фактор при избор на шеф..До 3 години близо 30% от експертите считат, че ще работят напълно отдалечено, само че по-значителната част от всички респонденти в действителност желаят да работят хибридно. Много огромна % от IT експертите са удовлетворени от салдото сред работа и персонален живот, което е безспорно добра вест на фона на бурното развиване на бранша, неналичието на фрагменти и оттова - натовареността на към този момент работещите в IT компаниите.

Проучването е извършено посредством 20-минутни самостоятелни онлайн изявленията измежду 315 респондента. Въпросите в огромната си част са със спонтанни отговори.

Добре развъртян бранш с доста качествени кадри

Според изследването на DEV.BG, IT хората считат секторът за доста добре развъртян. Това се поддържа и от обичайното допитване Баском Барометър 2022, съгласно което през 2020г. IT промишлеността нараства с близо 600 млн. лв. и това я трансформира в най-бързо растящия бранш - с по към 20% годишно от 2015г. насам.

Традиционно неналичието на фрагменти се приема за проблем пред промишлеността, само че в допитването на платформата за IT работа DEV.BG някои от респондентите показват като позитивно съществуването на доста свободни позиции и разнообразни компании, които търсят чиновници. Евтината работна ръка също се дефинира от част от участниците като позитив, макар че от ден на ден се приказва за равнене на заплащането с развитите страни в Западна Европа.

Качествени фрагменти и непрестанно търсене на нови специалисти

В изследването експертите споделят вижданията си къде секторът не се оправя толкоз добре. На първо място те слагат неналичието на задоволително качествени фрагменти. Това не е изненада, поради, че броят на оповестените разгласи на профилирания уебсайт на DEV.BG нормално надвишава 6000.

Значителен % респонденти слагат неналичието на задоволително български продуктови компании на второ място измежду слабите страни на сектора. В бранша от дълго време се приказва, че би трябвало да се постави повече фокус върху предприемаческата екосистема, започващи компании, потребността да се развиваме в посока основаване на лични артикули. Първият български еднорог към този момент е реалност, само че IT експертите към момента не виждат задоволителен прогрес в тази посока. В същото време в България има към този момент доста огромни аутсорсинг компании, навлизат и нови и всички те „ дърпат “ бранша напред.

В топ 5 слаби страни попада това, че страната не подкрепя бранша.

IT секторът дава отговор на упованията за развитие

В изследването на DEV.BG над 50% от респондентите не показват изрично нещо, което да са очаквали, а да не се е случило във връзка с развиването на бранша през последните години. Това удостоверява позитивната оценка на работещите в промишлеността.

Сред несбъднатите упования са обезпечаването на качествено образование на фрагменти, което е тематика на полемика измежду експертите в сектора от години, само че не се откроява като такава за огромен брой респонденти в допитването на платформата за IT разгласи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР