В началото на 2022 година се очаква да започне ваксинирането

...
В началото на 2022 година се очаква да започне ваксинирането
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: COVID ваксини за деца над 5 години от пролетта

В началото на 2022 година се чака да стартира имунизирането на деца над 5-годишна възраст против COVID-19. Това съобщи за „ Монитор “ представителят на България в Европейската организация по медикаментите проф. Илко Гетов.

„ Близо сме до този миг от развиването на имунизациите “, разяснява фармацевтът. Той изясни, че към този момент излязоха позитивни данни и резултати за имунизацията на Pfizer от от клинични изпитвания при деца от 5 до 11 години. При тях ще се ползва една трета от поставяната доза за възрастните. При възрастните се ползва 0,3 микролитра, а при децата количеството ще бъде 0,1 микролитра, изясни още представителят ни в евроагенцията по медикаментите.

Той изясни, че от Pfizer първо би трябвало да подадат заявление за разширение на използването на имунизацията и при тази възрастова група - децата. „ Предполагам, че действително приложението ще стане факт при започване на 2022 година “, сподели проф. Гетов. Той посочи, че самото разрешаване и даването на позитивно мнение от Европейската организация лишава софтуерно време.

" Трябва и лекарите да бъдат осведомени, би трябвало да се преведат всички документи, да има общоприет метод, да се създаде осведомено единодушие. Всичко това лишава време, само че мисля, че през първото тримесечие на идната година ще има ваксина против COVID-19 и за по-малките деца ", счита експертът.

Проф. Гетов изясни, че за лекарствената евроагенция следва да прегледа приложението за третата доза. " Обсъжда се на кои групи хора да се слага, в какъв миг след завършването на цялостния имунизационен курс с две дози “, изясни представителят ни в ЕМА. Той разясни, че в това отношение в другите страни има друг метод. При едни е за трансплантирани, имунокомпрометирани, ХИВ положителни, при други е за възрастни хора с понижена имунна система, трети предлагат за онкоболните.

" Към момента изрично не се върви към решение да се ползва третата доза всеобщо за всички ", сподели проф. Гетов. Предстои да се разиска и реши финално по какъв начин ще бъде позволено, предложено и записано в продуктовата информация използването на третата доза. По думите му значимото е, че още веднъж обособените страни ще могат да взимат свои решения за използването на третата доза. Така да вземем за пример страната ни реши през миналата седмица да ползва трета бустерна доза за лица с понижен имунитет, възрастни хора над 65 години, медицински лица и хора, работещи в домове. Препоръката на експертния съвет по имунопрофилактика е тя да се ползва най-малко 6 месеца след довеждане докрай на имунизационния цикъл. Решението е да се ползва като бустерна доза Pfizer, тъй като тази компания е най-напреднала в проучвания в тази тенденция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР