В началото на 2014 г. Халифа Хафтар напуска дома си,

...
В началото на 2014 г. Халифа Хафтар напуска дома си,
Коментари Харесай

Гражданската война в Либия: Кой подкрепя Халифа Хафтар и ролята на Турция

В началото на 2014 година Халифа Хафтар напуща дома си, ситуиран на няколко благи от централата на Централно разузнавателно управление на САЩ във Вирджиния, и се насочи към Либия, с цел да взе участие в последната си война. С неговото идване либийското въстание се трансформира в революция.
Хафтар беше до убития от бунтовници през 2011 година, деспот на Либия Муамар Кадафи когато Движението на свободните офицери, водено от последния, завзе властта от крал Идрис при преврата през 1969 година Като панарабист и боен, Хафтар дълго време беше в услуга на Кадафи. Някои даже настояват, че има пръст и при написването на известната „ Зелена книга ” на Кадафи, в която той излага своята идеология.
Хафтар е лидер на либийските сили по време на войната в Чад. В края на 80-те години става изкупителна жертва за военния неуспех на Либия там. Последвалото обществено оповестено отчаяние на Кадафи Хафтар приема като изменничество, което в никакъв случай няма да не помни.
След няколко несполучливи опита за събаряне на либийския водач, Хафтар отпътува за САЩ и през 90-те години се открива във Фолс Чърч (Falls Church), Вирджиния. Беше кристално ясно, че си сътрудничи с Централно разузнавателно управление на САЩ, само че името му не се загатваше обществено до 2014 година
Новите съдружници на Хафтар
Въпреки че през целия си живот Хафтар е бил зложелател на Кадафи, фамилията на либийския деспот е подкрепило кандидатурата му за водач на страната след неговото завръщане в нея, излиза наяве от изявление на английския ежедневник „ The Times ” през 2017 година с Ахмед Кадаф Ал Дам, братовчед на Кадафи.
След като новият пълководец в Близкия Изток и Северна Африка стъпи на либийска територия след съвсем двадесетгодишно неявяване, освен старите гвардейци на Либия, само че и външни играчи се включиха в гражданската война в Либия. Обединените арабски емирства, да вземем за пример, са били мощно ангажирани в нея, евентуално доста преди идването на Хафтар.
Мохамед Далан, най-задкулисната фигура в Близкия Изток и консултант по сигурността на фактическия владетеля на ОАЕ - престолонаследника Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, заприказва за събаряне на интернационално приетото Правителство на националното единодушие в Триполи и, съгласно отчети, подклажда гражданската война там.
Публикуваните през 2015 година „ Сиси лийкс ” (Sissi Leaks) “ разкриха присъединяване на Далан в Либия. Като представител на ОАЕ той поодкрепя контрареволюцията в Либия, която се води от Ал Дам, до момента в който Хафтар не се появи на сцената. Според информацията, водачите на египетския прелом уредили среща сред Далан и Ал-Дам, с цел да се спогодят за контрареволюцията в Либия.
Ролята на ОАЕ в Либия
Доклад на Комитета по глобите на Организация на обединените нации упрекна през 2017 година ОАЕ в " манипулиране на либийската непоклатимост ". В отчета се показва, че страната от Персийския залив неведнъж е нарушавала интернационалното оръжейно ембарго и скрито е доставяла, наред с другите оръжия, атакуващи хеликоптери и други военни самолети, както и бронирани транспортни средства за военачалник Хафтар и неговата Либийска национална войска, която отхвърля да признае подкрепеното от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи.
През 2017 година Далан беше разследван от Международния углавен съд (МНС) за присъединяване във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число убийства и преследвания на цивилни.
Източник на Wikileaks разкри, че Далан и Сейф ал Ислям Кадафи са се срещали в Испания преди Арабската пролет, заяви Близкия изток.
По-късно през 2018 година медиите разгласиха известия, че ОАЕ употребява 30 милиарда $ от замразените активи на Либия посредством Далан, с цел да финансира Хафтар в битката му против Правителството на националното единодушие.
Ясно е, че ОАЕ са употребявали Далан за лични цели, само че той не беше просто инструмент за реализирането на външната политика на ОАЕ; само че я защитаваше.
Както е известно, Далан е имал близки връзки с Абдел-Фатах ал-Сиси от Египет. Гореспоменатите „ Сиси уийкс “ разкриха, че ОАЕ поддържа финансово въстанието на опозицията посредством банкова сметка, следена от няколко генерала от египетската войска. Далан не взе участие единствено в контрареволюции в Либия и Египет. Името му се появи и по отношение на опита за прелом в Турция през юли 2016 година Турските правосъдни органи неотдавна издадоха заповед за ареста му.
За всички тези, които са осведомени с рецесиите в Близкия Изток, Далан значи ОАЕ.
Враждебността на Абу Даби
През последните няколко години ОАЕ финансира групи за битка с президента Реджеп Тайип Ердоган, в това число и противозаконната Кюрдска работническа партия (PKK), Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи след опита за прелом преди няколко години: „ Знаем, че една страна финансира опита за прелом в Турция с 3 милиарда $ “.
Отношенията сред ОАЕ и Турция в никакъв случай не са били доста близки, само че ОАЕ очевидно усили напъните си за битка с Турция. Когато погледнете споровете и рецесиите в Близкия Изток и Северна Африка, излиза наяве, че двете страни стоят на противоположни позиции. Пропастта сред Турция и ОАЕ стартира да се уголемява след свалянето президента на Египет Мохамед Морси и продължи със Сирия. В Либия ОАЕ откри ос Египет-ОАЕ против турско - катарската ос, като поддържа Хафтар и стартира революция след свалянето на Кадафи. От Сомалия до пристанището на Червено море Суакин е съвсем невероятно да не се виждат напъните на ОАЕ да блокират въздействието на Анкара.
След поканата на подкрепеното от САЩ Правителство на националното единодушие в края на 2019 година, турският парламент гласоподава да разположи свои военни сили в Либия, с цел да поддържа Триполи против акцията на Хафтар. Това разгневи Хафтар и водените от ОАЕ негови поддръжници,. В отговор Хафтар съобщи, че е „ оповестил джихад ” на турската войска. Той упрекна Турция, че се стреми „ да си възвърне контрола над Либия “, което съответствува с реториката на ОАЕ. Емиратите настояват, че Турция има експанзионистични „ неоосмански “ упоритости в района. Тъй като Османската империя не се възвръща, тези изказвания са просто несериозни.
Тъй като Либия към този момент е гореща тематика в международен мащаб, Абу Даби стартира да популяризира измежду арабския свят „ неоосманска “ агитация, съпроводена от погрешни изказвания. Не всички арабски страни като Египет и Саудитска Арабия бързат да се включат в хора на ОАЕ. Съюзници като Катар и Алжир зачитат връзките си с Анкара.
Новият президент на Алжир Абделмаджид Тебун се срещна преди няколко дни с министър-председателя на Либия Файес ал Сарадж и акцентира, че Триполи е „ алена линия, която никой не трябва да пресича ”.
Миналата седмица турският президент Ердоган и съветският президент Владимир Путин оповестиха преустановяване на огъня в Либия. Дистанцирайки се от съветската частна войска „ Вагнер ”, която се бие в Либия за Хафтар, Путин се споразумя с Ердоган да се откри метод за преустановяване на кръвопролитията в Либия, тъкмо както направиха със Сирия. Съобщава се, че наемниците от „ Вагнер ” са почнали да се изтеглят от фронтовата линия в Триполи след договорката.
Хафтар бързо отхвърли апела на двамата президенти за преустановяване на огъня, само че след телефонен диалог на Путин с Мохамед Бин Зайед ал Нахаян промени позицията си да пристигна на масата на договарянията. Замина за Москва да контракти помирение, без обаче да подпише съглашението.
Не знаем, какво са си говорили Путин и Мохамед Бин Зайед ал Нахаян, нито какво го е предиздвикало да промени мнението си. Знаем, че и Турция, и Русия имат задоволително лостове за въздействие в Либия. Но би трябвало да знаем и какви са лостовете за въздействие на ОАЕ там.
По-важното е, че днес е ясно, кой желае мир и кой не.
Автор: Мерве Шебнем Оруч, „ Сабах ”, Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР