В началото мнозина бяха шокирани от санкциите и инфлацията. Но

...
В началото мнозина бяха шокирани от санкциите и инфлацията. Но
Коментари Харесай

"Абсолютно правилно": руснаците още подкрепят войната в Украйна

В началото мнозина бяха шокирани от глобите и инфлацията. Но към този момент привикнаха и с това,. Повечето руснаци към момента поддържат войната в Украйна, само че не от войнствена еуфория, а тъй като считат, че нищо не зависи от тях.

Пенсионерките Лидия, Ирина и Любов се разхождат по крайбрежната алея на река Москва. Фактът, че - в Украйна - им се коства " безусловно вярно ". Съжаляват само за " нашите млади, здрави, умни момчета, които умират там - поради тези фашисти ", изяснява една от трите.

Те описват по какъв начин Съединени американски щати и НАТО отровили Украйна с техните пари, оръжия и ненавист. И по тази причина Русия трябвало да работи. Това е един роман, който може да бъде чут съвсем всеки ден по съветската държавна телевизия. го повтаря постоянно като причина за започването на така наречен " специфична военна интервенция за отбрана на Донбас ". Според социологическите проучвания болшинството от руснаците и в този момент поддържат войната в Украйна.

Руснаците считат, че от тях не зависи нищо

Броят на тези, които поддържат войната, е намалял " напълно малко, може би единствено с няколко % ", споделя Денис Волков от реномирания социологически център " Левада ". Съответно и броят на тези, които въобще не поддържат военната акция, леко се е повишил. Но в общи линии равнищата на поддръжка " са сходни с тези през февруари ", изяснява Волков.

Волков взе участие в изследванията на публичното мнение, съгласно които първоначално към 80% от интервюираните са подкрепяли " военната акция ". Според него това не е израз на някакъв всеобщ екстаз от военните дейности, а по-скоро базисна социална настройка. Това е " " и израз на доверие, че " то вероятно въпреки всичко знае какво е вярно ". На процедура това означа, че руснаците напълно трансферират отговорността за войната на политиците, в това число и тъй като считат, че по този начин или другояче не могат да трансформират нищо.

Противниците на войната са с вързани ръце

Същото чувство ненапълно блокира и съперниците на нашествието. Още при започване на войната митингите бяха рисковани. А в този момент, след приемането на редица законодателни промени, те са съвсем невъзможни.

Фактът, че хората в Европа не схващат това, мощно разочарова Альона. Тя споделя за свои другари от Италия, които постоянно я питали за какво всички руснаци не излизат да стачкуват. Альона им дава отговор по този начин: " Нима войната ще спре, в случай че всички отидем в пандиза? От това няма изгода... ". 27-годишната жена се надява, че ще получи европейска туристическа виза и също като стотици хиляди други руснаци ще успее да напусне страната най-малко краткотрайно.

50-годишната Анна и нейното семейство пък не желаят да вървят на никое място - те се усещат добре в Русия, споделя тя. " Рано или късно всичко ще завърши и ще се успокои. Защо тогава да се вълнуваме? ", пита тя.

Социологът Волков счита, че сходни изявления са знак за това, че хората в Русия са се нагодили към спешната обстановка, само че не знаят по какъв начин тъкмо ще завърши тя. " Обществото очевидно към този момент е морално квалифицирано, че войната ще продължи дълго. В същото време вниманието и ползата към спора понижават ", изяснява Волков.

Подобно е отношението и към тежките наказания, които бяха наложени на Русия. Изследванията на " Левада " сочат, че първоначално. " Това изключително притесняваше тези, които имаха спестявания в задгранична валута и скъпи бумаги, които не могат да продадат. А необятните пластове усетиха действително скока на цените. Но какво виждаме в този момент? Хората към този момент привикнаха и с това ", споделя Волков.

Руснаците се опасяват от нуклеарна война

Икономически специалисти предвиждат, че трагичен поврат в настроенията към момента може да настъпи, само че сега тази възможност към момента прекомерно малко занимава съветските жители. По-скоро те се пробват да се насладят на лятото и потискат мисълта, че в най-лошия случай събитията в Украйна могат да ги обиден и директно.

Но в Русия е необятно публикуван страхът, че " може да се стигне до и до воденето на обширна атомна война ", споделя Волков. Той допуска, че това се дължи на обстоятелството, че тематиката се дискутира необятно в общественото пространство. Кремъл акцентира, че не има намерение да натисне аленото копче, най-малко не първоначално. Но държавните пропагандни излъчвания в медиите постоянно флиртуват с това до каква степен могат да стигнат съветските нуклеарни ракети.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР