В мюсюлманските общности в Германия цари усещане за несигурност -

...
В мюсюлманските общности в Германия цари усещане за несигурност -
Коментари Харесай

Анонимни писма със заплахи тревожат мюсюлманите в Германия

В мюсюлманските общности в Германия царува чувство за неустановеност - популяризира се комбинация от угриженост и паника. От години мюсюлманските общности в тази страна получават заплашителни писма.

Съвсем неотдавна, при започване на август, едно анонимно писмо беше получено от джамийска общественост в окръг Оснабрюк. Полицията там подозира, че в тази ситуация причинителят е желал главно да " оклевети частни лица ". Предполага се, че подборът на получателите " не е бил според от религиозната им принадлежност ", изясняват от полицията.

Още анонимни писма в цяла Германия

Това може и да важи за няколко случая в Оснабрюк. Но през последните години заплашителни писма са получавали и джамийски общности в други елементи на Долна Саксония, както и в провинциите Хесен, Бавария и Берлин. Общият брой на анонимните писма евентуално е доста по-голям от известния.

По информация на Дойче Веле общините осведомят полицията, само че в някои случаи това остава настрана от публичното и медийно внимание. Освен това обособени представители на мюсюлмански сдружения също получават заплашителни писма, като в някои от тях се насочат закани и против членове на фамилиите им, даже против малолетни деца.

„ Заплахите към мюсюлманските общности не са нещо ново ", изяснява Бурхан Кесиджи, ръководител на Ислямския съвет в Германия – орган, който показва мюсюлманските общности в страната. И в предишното е имало случаи на писма, съдържащи закани. Но те са били най-вече дело на обособени хора, в някои случаи – даже написани на ръка. Сега обаче такива писма се получават доста по-често.

Демоните на тероризма

Нерядко те съдържат отпратка към " Националсоциалистически незаконни " (NSU) - дясноекстремистка терористична група, направила поредност убийства на мюсюлмани в Германия. " Това е доста тревожно ", споделя Кесиджи.

Според полицията в 18 от писмата, получени от 2018 година насам, си проличава идейна връзка с групировката " Националсоциалистически незаконни ". Нейни членове убиха деветима мигранти и една полицайка в интервала 2000-2007 година. Престъпленията дълго време останаха неразкрити. Виновните бяха посочени чак през 2011 година. И до през днешния ден съществуват спекулации по отношение на мрежата на помощници към причинителите на бруталните убийства.

Именно връзката с тероризма на " Националсоциалистически незаконни " тревожи доста мюсюлмани в Германия, изяснява пред Дъждовни води генералният секретар на Централния съвет на мюсюлманите Абдасамад Ел Язиди. " Фактът, че тези писма се базират на " Националсоциалистически незаконни ", демонстрира, че тези, които ги пишат, виждат там модели за подражателство и мотив за горделивост. Както и това, че желаят да съживят практиката на терористичните набези.

Несигурност и отчаяние

Несигурността измежду мюсюлманите е част от по-широк подтекст. След към 3 години работа в края на юни 2023 година самостоятелна група експерти  показа обстоен отчет за деянията на неприязън към мюсюлманите в страната. " Дори и една от 20-те рекомендации, направени от този експертен съвет, не е призната до момента ", акцентира разочаровано Язиди.

Трябва ли служители на реда да патрулират край джамиите всеки петък, с цел да подсигуряват сигурността на мюсюлманите? Говорителят на полицията в Оснабрюк Бекерман не дава съответен отговор. Според него сега няма белези за съответна опасност. А генералният секретар на Централния съвет на мюсюлманите Язиди приканва към повече взаимност от страна на цялото общество.

" Разбира се, чакаме органите за сигурност да обезпечат и отбрана на място при положение на съответна опасност ", споделя той. " Но това, което чакаме главно, предвид на увеличаващите се антимюсюлмански прояви, е повече взаимност и повече емпатия за нормализиране на мюсюлманския живот в Германия. “ Язиди моли към немските политици демонстративно да демонстрират, в това число и с визити на джамии, че мюсюлманите също са част от Германия.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР