В момента здравната каса не покрива безплатни изследвания на чернодробни

...
В момента здравната каса не покрива безплатни изследвания на чернодробни
Коментари Харесай

Пациенти настояват здравната каса да плаща изследванията за чернодробни заболявания

В момента здравната каса не покрива безвъзмездни проучвания на чернодробни ензими.

© Анелия Николова Още по тематиката
Болни с псориазис може да не се преглеждат единствено в София

Следващата седмица здравната каса ще реши дали разрешенията за новаторска терапия, които засягат 1100 души, ще се дават единствено в столицата
27 юни 2018
Хематолозите към този момент ще изписват медикаментите от лекарствения мораториум

Всяка година новозаболелите от рак на кръвта са към 1500, преживяемостта е над 94%
26 юни 2018
Невидимият мораториум върху медикаментите

Здравната каса вкарва предели и условия, които затрудняват пациентите и ги отхвърлят от лекуване
15 юни 2018 Здравната каса да направи безвъзмездни за пациентите проучванията на чернодробни ензими, с които се откриват и потвърждават болести на черния дроб. За това настоя Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната асоциация за битка с хепатита " Хепасист " по време на интернационална конференция за скрининга и предварителната защита на вирусните хепатити и ХИВ в Централна и Източна Европа.

Предложението идва взаимно от гастроентеролозите и пациентите, а проучванията костват стотинки, само че за поредна година не са част от профилактичния пакет с проучвания. Това пък затруднява откриването и лекуването на заболяванията на черния дроб като стеатоза (омазняване), хепатит В и С, цироза и други Хепатит С е заболяване, което протича безсимптомно и би могло да бъде предадено от нечисти хирургични или зъболекарски принадлежности, кръвопреливане, при правене на маникюр, татуировки, инжектиране с общи игли и други Според статистиката всеки трети на 100 хиляди поданици в България е инфектиран с хепатит С. Трудната диагностика

Тъй като преди няколко години бяха открити медикаменти, които водят до цялостно изцеление на хепатит С, Световната здравна организация си сложи за цел да изкорени болестта до 2030 година Много европейски страни започнаха скринингови стратегии за хепатит, като в част от случаите се изследват единствено рискови групи, а в други страни – хората, родени през избрана година. България, обаче, към момента няма никаква стратегия за ранна диагностика и нормално вирусните хепатити и ХИВ се откриват при акции за гратис проучване, към банкет в болница и други

Председателят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова изрази убеждението си, че страната би трябвало да се оправи с инфекцията от хепатит С и че опазването на публичното здраве и изкореняването на ХИВ и хепатит нямат цена.
Тя означи, че в случай че през 2013 година здравната каса е платила 13 млн. лева за лекуване на пациенти с хепатит, през предходната е отделила 69.2 млн. лева, без да се имат поради отстъпките на фармацевтичните компании-производители, които надвишават 50% от тази стойност. Основната част от отделените средства са за медикаменти, които водят до дефинитивно изцеление от хепатит С, което са употребили над 3000 пациенти през предходната година.

Проблемът ХИВ

Станимир Хасърджиев означи, че България среща изключителна компликация в битката с ХИВ. Допреди няколко години профилактиката, скринингът и лекуването на ХИВ/СПИН се покриваше от Глобалния фонд към Световната здравна организация. Като член на Европейски Съюз, обаче, България трябваше да стартира да финансира независимо тези ограничения от бюджета на здравното министерство. Така преди няколко месеца се появиха проблеми при снабдяването на пациентите с медикаменти в точния момент.

" За страдание част от специалистите не са си научили урока. Пример е Румъния. Там след отдръпването на Глобалния фонд настъпи такава зараза, че до ден-днешен румънското държавно управление се чуди от кое място да откри средства, с цел да лекува всички ХИВ-инфектирани пациенти. България сега я пази само шансът, че една българска неправителствена организация съумя да завоюва план на частен донор, който обезпечи гратис тестване ", разяснява Хасърджиев.

Пациентите, живеещи с ХИВ, сега са към 2000, като съгласно статистиката са три пъти повече, само че самите потърпевши не са наясно, че са инфектирани.

" Англия регистрира на половина по-малко брой нови случаи на ХИВ с две елементарни ограничения. Едната е всички ХИВ-позитивни да стартират терапия незабавно, тъй като човек на терапия не може да популяризира зараза и също така всеобща терапия с лекарство, което защищава от заразяване младежи с повече от един полов сътрудник и разнообразни рискови групи ", означи Хасърджиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР