В момента тези очаквания се отразяват в цената на всички

...
В момента тези очаквания се отразяват в цената на всички
Коментари Харесай

Големите надежди: Защо всички чакат спот ETF върху биткойн

В момента тези упования се отразяват в цената на всички виртуални валути, които започнаха да нарастват Институции като BlackRock, ARK Invest и Grayscale Investments са подали поръчки за такива фондове Предстоящият халвинг на биткойн също е значим - исторически той е водел до обилни ценови покачвания
На 16 октомври биткойн (Bitcoin) се изстреля за малко с 2000 $ до кота 30 000 след вест в профила на Cointelegraph в X, че в Съединени американски щати е утвърден за първи път борсово търгуван фонд с действително владеене на криптовалутата. Половин час по-късно информацията беше свалена и опровергана, а най-големият виртуален токен се върна малко над предходните си ценови равнища. Движението сподели какъв брой е сензитивен пазарът на тематика спот ETF в биткойн. И че чака това да се случи с неспокойствие. Еуфорията не спря - за последната седмица цената на биткойн се повиши с над 20% до 35 хиляди $, а общата пазарна капитализация на всички криптовалути се увеличи до 1.3 трлн. $, над 51% от които са точно BTC. Всичко това е подкрепяно от упованията, че напълно скоро ще забележим в действителност утвърден спот борсов фонд.

Реклама
Bitcoin price is heading toward a clear resistance area $35000-$38000 on the monthly chart
- Wizard (@TheWizardFi)

И въпреки съгласно доста анализатори и вложители упованията към този момент да са отразени значително в цената, към този момент те се оказват главният движещ претекст. Но за какво е толкоз значимо това?
По волята на регулатора
Поне по две аргументи - регулаторна и институционална. Одобрението на спот ETF от Комисията по скъпите бумаги на Съединени американски щати (SEC) действително ще е форма на самопризнание, че това е допустим и към този момент транспарантен за тях актив. Което може да начертае пътя за следващи регулации на крипто бранша, както и да окуражи и регулаторите в други страни да създадат това. В Европа към този момент има подобен утвърден фонд - на Jacobi Asset Management, който е листван в Амстердам.

Основните терзания на SEC до момента за утвърждението на ETF с действително владеене са свързани с неналичието на бистрота на криптовалутните пазари, евентуалното манипулиране на цените и високата волатилност. Това е забавно, тъй като сходен ETF, предпазен и построен от най-големите международни финансови институции, би бил доста по-малко рисков от предлаганите сега други възможности.
Реклама
Крипто ETF са финансови принадлежности, които наблюдават успеваемостта на " кошница " от криптовалути или показател от цифрови активи. Те са предопределени да дават на вложителите диверсифицирана експозиция към пазара на криптовалута, сходно на метода, по който обичайните ETF го вършат с акции, облигации, артикули. Или просто да наблюдават актив, а вложителят да влага в него, без действително да го има, като за това заплаща ниски такси.

За момента заявките за спот ETF, които към момента се преглеждат от регулаторите, са тези на BlackRock, ARK Invest, Bitwise Asset Management, VanEck, WisdomTree, Invesco, Galaxy Digital, Fidelity и Valkyrie - все основни имена в промишлеността за ръководство на активи. В края на август компанията Grayscale Investments означи основна победа против SEC, като федерален арбитър анулира решението на комисията, което преди този момент отхвърляше предлагането на Grayscale за спот ETF посредством техния Bitcoin Trust (CBTC).

Напоследък настъпва и някакво комплициране, защото и все още има борсови принадлежности, основани на биткойн, че даже и на Българската фондова борса. Те обаче са разнообразни и не имат действително активите.

Пример за подобен фонд е този на ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO). Той обаче следва цената на биткойн посредством фючърси, а не посредством директното владение на криптовалутата. ETF са сходни на обичайните взаимни фондове - сплотяват парите на голям брой вложители за пазаруване на диверсифициран портфейл от активи. Очакваната възвръщаемост от криптофондове като Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), Pantera Bitcoin Fund, CoinShares и Bitwise 10 варира и нормално е тясно обвързвана с представянето на главната криптовалута на фонда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР