В момента сме в Гърция на поредната рехабилитация. Рехабилитацията е

...
В момента сме в Гърция на поредната рехабилитация. Рехабилитацията е
Коментари Харесай

Майка на дете с увреждане за изпитанията на ежедневната рехабилитация

„ В момента сме в Гърция на следващата рехабилитация. Рехабилитацията е всекидневна битка и ние оставаме по две седмици тук. През останалото време, с изключение на мен у дома, в дребен град мъчно намирам кой да я рехабилитира. За двете седмици са 1200 евро за рехабилитация, ерготерапия и логопед . Всички други разноски са много огромни. “ Това описа пред БНР Галина Величкова, майка на дете с увреждане.

Диагнозата на петгодишното момиченце допуска ежедневна рехабилитация , а рехабилитацията в Гърция е по-евтина спрямо Турция, разясни Величкова.

Момиченцето има ТЕЛК решение за 100% неработоспособност . За рехабилитацията имат дарителска сметка, само че по думите на майката там все по-трудно се събират средства.

„ Татко ѝ работи на две работи. Аз се старая каквото мога да допринеса. “

Нямат право на помощ от Фонда за лекуване на деца, тъй като рехабилитация се предлага и в България.

„ 9 месеца сме пътували всеки ден за рехабилитация от Враца до София и резултати нямаше никакви . На третия месец след заминаването ни в чужбина тя към този момент стоеше права и се опитваше да прави крачки “, показа още майката.

У нас  база има, само че здравето на децата е обърнато в бизнес , разяснява Галина Величкова.

„ Не може една процедура да е 35 лв., примерно, и тя да е с дълготрайност 20 минути. Процедурите са много къси и много скъпи . Имаш право на 10 дни по Здравната каса и всичките останали дни от месеца ги поемахме ние и като хора от провинцията всеки ден пътувахме до София. В дребните градове рехабилитатори съвсем няма , още повече профилирани в детска рехабилитация. “

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР