В момента животът в Европа далеч не е нормален, но

...
В момента животът в Европа далеч не е нормален, но
Коментари Харесай

ЕС е на път да се провали с Плана за икономическо възстановяване от коронавируса

В момента животът в Европа надалеч не е естествен, само че има знаци, че той се движи посока нормализиране. Въпреки това, отвън огромната здравна рецесия с ковид, континентът към момента е изправен пред дълбока и евентуално продължителна криза с мащаб, който не е бил следен от най-малко 100 години.
Вече месеци наред Европейски Съюз и държавите-членки разискват проект за възобновяване. И през днешния ден, 19 юни, водачите на Европейски Съюз още веднъж се срещат, с цел да обсъдят проекта на Европейската комисия да похарчи голямата сума от 750 милиарда евро за справяне с икономическата рецесия в Европа - най-вече безплатни средства (две трети), а не от заеми. Важното е, че тези пари ще бъдат събрани като споделен дълг на Европейския съюз. Той е част от по-широк пакет, насъбран на трилиони евро, в това число преразпределяне на огромна част от бюджета на Европейски Съюз през идващите седем години.
Въпреки това, договорка не се чака да бъде призната през днешния ден или вероятно даже през идващия месец, когато водачите на страните-членки се надяват да се срещнат персонално за първи път от февруари. Настоящият проект е подсилен от четирите най-големи стопански системи в Европа - Германия, Франция, Италия и Испания, само че не и от по този начин наречените " спестовна четворка " - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания. Лидерите им написаха писмо до Financial Times тази седмица, в което приканиха за " реалистично равнище на разходване " и за връщане на всички пари. Изглежда, че има и угриженост от изток, изключително измежду балтийските страни.
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте стана водач на " Финансовите бунтовници " през последния месец – посредством разпространение на фискалната дисциплинираност в Европейски Съюз и подтик на интегралистичните опити за взаимно сливане на дълга или облекчение на разпоредбите за недостиг
Вкъщи Рюте се сблъсква и с локален напън: четирипартийната му коалиция към този момент не е болшинство в холандския парламент и евроскептичните сили бързат да се възползват от всеки симптом на уязвимост и компромис. Освен това, наподобява че актуалното предложение наподобява доста непопулярно измежду гласоподавателите в Нидерландия. Едно изследване откри, че 61 на 100 не поддържат проекта за възобновяване на Европейски Съюз. Всъщност 4% от гласоподавателите обявиха, че са удовлетворени от предлагането. " Не единствено Италия и Франция имат популисти; ние също ги имаме ", съобщи холандски посланик.
Европа се нуждае от проект за възобновяване. Ако не успее да реализира това, ще навреди освен на солидарността, само че и на еврозоната (а може би и на ЕС) окончателно. Това би раздрало по шевовете Съюза и безспорно ще удължи това, което ще бъде доста дълбока криза. Но може ли да се реализира договорка? Имайки поради сложността на предложенията ще отнеме време на държавите-членки да се уговорят, само че за Брюксел точно комплицираните конкурентни ползи са най-тревожни, като опасенията могат да бъдат прекомерно огромни за превъзмогване.
Междувременно, в специфичен коментар в румънската преса, някогашният румънски министър председател Михай Тудосе предизвести, че даже да бъде признат проектът на Европейска комисия, пари ще дойдат в действителност чак от януари, 2021 година. Той подчертава върху това, че в този момент е моментът всяка страна да се пребори за своето, като де факто отхвърли европейската взаимност.
Още: " Евродепутати отхвърлят Плана за възобновяване, в случай че няма нови доходи "
Автор: Дарън Маккафри, Euronews; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР