В момента готови възможности за съфинансиране за обновяване на сградите

...
В момента готови възможности за съфинансиране за обновяване на сградите
Коментари Харесай

Откъде ще дойдат парите за обновяването на сградите оттук нататък?

В момента подготвени благоприятни условия за съфинансиране за възобновяване на постройките в България липсват. Без гаранции от страната пред комерсиалните банки приемането на заеми също може да е сложен развой. ЕСКО договорите са комплицирано решение поради неналичието на пилотни модели.
Община Бургас има 173 плана за саниране за близо 400 млн. лв. в аварийния лист. Само те надвишават ресурса за цялата страна, с който разполага новата процедура, с 80% грант и 20% съфинансиране - 282 млн. лв.. А това е явен сигнал, че и тук конкуренцията ще е жестока, въпреки че обезпечаването на лични средства за санирането може да се окаже компликация.

" Без гаранции или различен финансов механизъм за шерване на риска никоя банка няма да даде заем на етажната благосъстоятелност ", разяснява Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на Центъра за енергийна успеваемост " Енефект ". По настоящата стратегия най-вероятно ще се облагодетелстват здания с по-малък брой жилища в огромни градове, където се чака, че хората имат спестявания, с цел да обезпечат финансирането. Въпросът е, че тези, които нямат спестявания, най-често не могат да вземат и заем.

" Банките не отпускат заеми на етажната благосъстоятелност, тъй като не може да обезпечи поръчителство. Но поръчителство може да са и паричните средства, по тази причина съветваме хората да съберат парите за съфинансирането и да ги показват като поръчителство на банката. Важно е да съберат парите до април, когато най-вероятно ще бъдат оповестени резултатите от втория стадий на процедурата ", разяснява Цвета Наньова от Българско-австрийската консултантска компания.
Реклама
Българската банка за развиване, комерсиалните банки и други пазарни участници, измежду които и ЕСКО компании, към този момент изследват опцията да оферират профилирани артикули за сдружения на притежателите, обясниха за в. " Капитал " от Министерството на районното развиване. Оттам допълват, че всички благоприятни условия са обвързани с спомагателни разноски и опасности, без да е обезпечена задоволителна рентабилност и резистентност, поради кампанийния метод при стратегиите за възобновяване на жилищни здания.

Предоставянето на (евентуални колективни) заеми за жилищно възобновяване е обвързвано и с спомагателни административни действия и разноски, които не са присъщи за един общоприет потребителски заем, което оскъпява неговата цена.

В Националния проект за възобновяване и резистентност, който обезпечава безвъзмездното финансиране, не са планувани средства, които да бъдат предоставени на комерсиалните банки като гаранции за увеличение на доходността и понижаване на риска, сходно на финансовите принадлежности по оперативните стратегии . Всяко домакинство може да се възползва от самостоятелни кредитни артикули на банките по същия метод, както го вършат заеми за частичните си ограничения за възобновяване на жилището си.

" Повишената стойност на парцела и по-ниските сметки са в частна изгода. Разбира се, усъвършенстваната визия на градовете е в обща изгода, само че не е ясна логиката да бъде лишен да вземем за пример обект на обществената инфраструктура от държавна гаранция в интерес на частни лица ", разясняват специалистите на Министерство на регионалното развитие за " Капитал ".
Реклама

Европейската процедура в сферата общоприетоо се базира на финансови принадлежности, а държавната поддръжка (или европейските фондове) безплатно подкрепят единствено енергийно бедните, каквато формулировка към този момент има в България. В тази връзка може би има вяра най-уязвимите фамилии с повече членове или възрастни хора да бъдат подпомагани и да получат 100% грант. Това обаче най-вероятно няма да се случи в границите на втория стадий на актуалната стратегия, защото към момента не е изцяло подготвена методиката за енергийно бедните.

След като е сложна опцията за банков заем, а страната не обезпечава банкови гаранции за саниране каквито към този момент обаче има за ВЕИ за лични потребности, задачата става изключително комплицирана.
Община Бургас обмисля механизъм, по който да се подтиква присъединяване на повече на брой жилищни здания за втория стадий на програмата. Включването на ЕСКО компании при кандидатстването е един от вероятните разновидности. Чанка Коралска, заместник-кмет, община Бургас
В Бургас обмислят механизъм, по който да се подтиква присъединяване на повече на брой жилищни здания за втория стадий на програмата. " Включването на ЕСКО компании при кандидатстването е един от вероятните разновидности. Необходимо е обаче Министерство на регионалното развитие да даде повече насоки и инструкции за неговото използване ", уточни за " Капитал " заместник-кметът на община Бургас Чанка Коралска. Морският град е един от дребното, които осигуриха финансирането на енергийните и техническите обследвания на постройките, кандидатствали по първи стадий на програмата, и има интерес да откри метод тези здания да влязат в листата с 80% грант.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР