В момента Държавната комисия по сигурността на информацията се намира

...
В момента Държавната комисия по сигурността на информацията се намира
Коментари Харесай

Комисията по сигурността на информацията купува частна сграда за 25 млн. лв.

В момента Държавната комисия по сигурността на информацията се намира на ул. " Черковна " 90.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Испанският Bulgaria Mall

Седем години след откриването на комерсиалния център той има нов притежател - фондът Squircle Capital, който го е купил за необявена сума
12 окт 2018
Старата постройка на КТБ е новият офис на Миролио

Италианският текстилец към този момент купи половината постройка на КТБ на " Цар Борис III ", до седмица ще придобие останалото от Булбанк
27 юли 2018
Комисия за защита на конкуренцията позволи рекордната за офис пазара договорка за " Мегапарк "

Новият притежател на бизнес центъра до мола на " Цариградско " е българско-южноафриканския фонд Lion`s Head. Оценката на парцела е близо 100 млн. евро
15 юли 2018 На фона на парцелите, които страна и общини продават всеки месец, рядко се случва противоположното - частник да продаде постройка на страната.

Това обаче се случи през днешния ден, с решение на Министерски съвет. Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) получи разрешение от държавното управление да купи постройката " Офис Парк Централ " на ул. " Козлодуй " № 4 в София. Цената на договорката, оповестена в решението, е 25.4 млн. лева Продавач е " Централ Форум " на строителния бизнесмен Красимир Георгиев.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Правителството отпуска сумата за потребностите на ДКСИ и разпорежда на ръководителя на комисията да подписа контракт за покупка на парцела, написа в решението, което беше отвън оповестения дневен ред на министрите.

В момента комисията се намира на ул. " Черковна " 90. " Капитал " изпрати въпроси до ръководителя на ДКСИ Борис Димитров по отношение на идната договорка и за какво и по какъв начин е определен тъкмо този частен парцел, както и какви са били критериите за нова постройка.

Какво се купува

Шестетажната офис постройка е ситуирана на ъгъла на улиците " Козлодуй " и " Раковски " е с разгъната застроена повърхност 11 000 м2. Това значи, че страната е платила 2310 лв/м2 (1178 евро/м2). Според специалисти по офис парцели, с които " Капитал " беседва, цената е към междинната за сходен вид постройка и този регион.

Офисите в постройката са клас А. На всеки етаж и към всеки офис са планувани работни пространства, заседателни зали, сървърно помещение, кухненски бокс, санитарни възли и място за отмора, показва Красимир Георгиев в рекламно изявление. Всъщност, постройката се предлага на пазара още от края на предходната година, преди завършването й през юни тази година.

Продавачът Красимир Георгиев посочи пред в. " Капитал ", че договорката не е финализирана, само че евентуално продажбата ще се случи до Нова година. По думите му постройката е строена с заем, по тази причина би трябвало да бъдат изчистени елементи по него и по-късно парцелът ще стане благосъстоятелност на комисията. Според информация в Имотния указател парцелът е добит от компанията на Георгиев от " Интернешънъл Асет Банк " през 2016 година за 456 хиляди лева

" Офис Парк Централ ", както и парцелът под него са с две ипотеки в банка ДСК. Едната е единствено на името на " Централ Форум " и е на стойност 480 хиляди лева, а втората е дружно с друго сдружение на Георгиев - " К.Г. Красимир Георгиев " и е както за парцела и имота, по този начин и за други обекти на сдруженията: хотел " Централ " и хотел " Централ Форум ", на стойност 6.8 млн. лева

По думите му сега постройката е дадена чартърен, само че компанията още не се е нанесла. Справката в регистъра демонстрира, че става дума за аутсорсинг компанията 60K, която има контракт за наем от юли. До скоро Георгиев не е имал желание да продава постройката, споделя той.

До договорката с ДКСИ се е стигнало посредством медиатор - консултантската компания MBL. " Те споделиха, че комисията търси постройка с сходни параметри ", посочи продавачът пред " Капитал ". Възможно е ДКСИ да направи реорганизация, откакто купи постройката, защото ще са й нужни повече отделени пространства за чиновниците.

Кой е продавачът

Красимир Георгиев е притежател на хотелите " Централ " и " Форум ", както и на бившето кино " Възраждане ", по-известно като " Син Сити ". Именно с последното той влезе най-ярко в публичното схващане, откакто " Спаси София " и други организации подадоха сигнал до прокуратурата за занемареност, поради която постройката със статут на монумент на културата се разрушава. Оказа се, че Георгиев има проект за строителство на първокласен 12-етажен хотел на имота. След като капиталовото му желание зацикля в Министерство на културата, притежателят остави постройката да се разрушава, а през предходната година там избухна пожар.

Георгиев има присъединяване в над 10 компании с действия в областта на строителството, хотелиерството и заведенията. В компанията " Централ Форум " той е съучастник с равни дялове с " Томка " ЕАД (на която е шеф и съсобственик). В борда на шефовете на " Томка " е Деница Ненова Славова. Тя е съучастник в компанията " Бибосс2 " с общинския консултант от ГЕРБ Орлин Алексиев, прочут като сивия кардинал в община София и началник на бюджетната комисия.

Георгиев и Алексиев имат връзка по още една линия - посредством компанията " Билд апартментс ". До октомври 2017 година " Билд Апартмънтс " е благосъстоятелност на Орлин Алексиев, когато той продава дяловете си на " Томка " ЕАД за 1.25 млн. лева През май тази година " Томка " също трансферира каузи си - този път на компанията " Хоум Инвест 4114 " на Цветомир Владимиров за 1.478 млн. лева

Георгиев е и някогашен изпълнителен шеф на ЦСКА " Възраждане ", сдружението, направило опит да купи ЦСКА. Скандали към името му избухват през 2011 година, откакто съумява да купи общински парцели към някогашния хотел " Славия ", планувани за зелени площи за 1.3 млн. лева (твърденията тогава са, че оценката е занижена неколкократно). С решение на СОС парцелът е надграден, получава и позволение за градеж на мястото на нова постройка и паркинг.

Георгиев е и измежду съдружниците на компания " Профудс " ООД, сдружението, което през 2006 година получава за стопанисване без тръжна процедура езерото " Ариана " и прилежащите му площи, като години наред заплаща алегоричен наем за обществената общинска благосъстоятелност с помощта на една отворена особено в оня миг малка врата в закона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР