В момент, в който Германия започва да пресмята щетите от

...
В момент, в който Германия започва да пресмята щетите от
Коментари Харесай

Коронавирусът не е най-големият проблем на Германия

В миг, в който Германия стартира да пресмята вредите от пандемията върху икономическия напредък, Берлин ще получи и първи взор върху нежните основи, върху които той е издигнат, написа Bloomberg.

Данните за Брутният вътрешен продукт, които ще бъдат оповестени тази седмица, ще отразят освен свиването, което стартира през март, само че и това, че загасналият мотор се нуждаеше от ремонт и преди този момент. И до момента в който породеният от вируса спад краткотрайно ще скрие разказа за занемаряването на немската стопанска система от страна на канцлера Ангела Меркел, той няма да успее да заглуши наблюдаващите, които от дълго време упорстваха за големи тласъци, които да върнат растежа в страната, която предходната година бе изпреварена от всички огромни стопански системи в еврозоната, с изключение на от Италия.

Опасявайки се от реакция на немското общество, което ненавижда дълга, държавното управление на Меркел непременно избягваше сходни разноски, даже и когато можеше да заеме средства съвсем гратис. Берлин, чийто бюджет за справяне с пандемията е най-големият в света, след този на Съединени американски щати, споделят, че опцията за маневри в този момент оправдава сдържаността. Но редица икономисти показват, че Германия елементарно можеше да си разреши да харчи и преди този момент.

" Фискалната консолидация през последните 10 години не усили опциите ни да се оправим с тази рецесия ", счита Кристиян Одендал, основен икономист в Centre for European Reform в Берлин. " Въздържахме се да харчим или да понижим налозите. А за здравето на европейската и международна стопанска система, може би трябваше да създадем и двете ".

Спад

Макар че ограниченията за справяне с вируса влязоха мощ през март, вредите за цялото първо тримесечие ще провокират сълзи. Икономисти чакат, че моторът на европейската стопанска система се е свил с 2,3%, най-вече от финансовата рецесия насам. Официалните данни се чакат в петък.

Европейската комисия предвижда стесняване от 6,5% тази година и въпреки това да не е толкоз неприятен сюжет, по отношение на Италия и Гърция, ще бъде задоволително, с цел да се трансформира в най-тежкия спад за Германия от Втората международна война насам.

И преди коронакризата обаче растежът в Германия се задъхваше. През 2019 година страната записа най-слабата агресия от шест години насам и редица анализатори смятаха, че единственият метод той да бъде подсилен, е посредством по-високи държавни разноски. През предходната година най-голямата европейска стопанска система пострада от комерсиалната война сред Съединените американски щати и Китай, а автомобилният бранш, към момента отърсвайки се от дизеловия скандал, се бори с световната промяна към електрическа подвижност.

Министърът на финансите Олаф Шолц стартира леко отхлабване на разпоредбите с дребни стъпки, ориентирани към зелени начинания. Но държавното управление удържа на натиска за огромни тласъци.

Най-силният глас за такива бе на Международния валутен фонд, който съобщи, че страната се нуждае от вложения и по-ниски налози, с цел да понижи сегашния си остатък по настоящата сметка и да помогне на стопанската система си. Европейската централна банка поддържа сходно мнение, само че не уточни поименно Германия.

В продължение на години Германия изостава от Великобритния и Франция в региона на вложенията в осведомителни технологии и инфраструктура, съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Ако Германия, и целият район, не желаят да останат настрана от международния напредък, проблемите в страната - незадоволителни вложения и прекомерно огромна администрация - би трябвало да бъдат позволени.

Рестартирането на стопанската система ще изисква освен пари, само че и напълно нова визия от Меркел и нейния правоприемник.
 Италия ли е огромният проблем на еврозоната? Или Германия?
Италия ли е огромният проблем на еврозоната? Или Германия?

Еврото не оказа помощ, а попречи на Южна Европа. И в този момент разделянето расте
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР