В Милано отДва спектакъла на руския балетист от украински произход

...
В Милано отДва спектакъла на руския балетист от украински произход
Коментари Харесай

В Милано отмениха спектакли на татуиран с образа на Путин танцьор

В Милано отДва спектакъла на съветския балетист от украински генезис Сергей Полунин бяха анулирани в италианския спектакъл „ Арчимболди “ в Милано, оповестява се в уеб страницата на институцията. Полунин, който считат за най-хубавия жив балетист в света в последните години, е прочут със скандалните си държание и възгледи, както и с трите татуировки на облика на съветския президент Путин на гърдите и раменете си.

„ Става дума не за решение в областта на културата, а за обществена отговорност: в конюнктура на напрежение, под закани, на нас ни е мъчно да отстояваме художествения си избор, в който полезности като пацифизъм и приемливост са присъщи още на самото програмиране в театъра, към този момент изправил се против жестокостите на войната, ставайки хазаин на танцова церемония вечер за мир през април 2022 година “, споделя се в известието.

Директорът на „ Арчимболди “ Джанмарио Лонгони отбелязва, че представленията на балета „ Распутин – танцова драма “ с Полунин в основната роля, планувани за 28 и 29 януари, са били анулирани съгласно участващите актьори. „ Сега няма подобаващата атмосфера да изнасяме спектакъла и да чакаме от това позитивни страсти. Възможно е тя да се е трансформирала завинаги… “, разяснява театралният началник.

Всички 3500 места в театъра бяха изкупени от фенове на балета, които желаеха да се насладят онлайн на осъществяването на виртуоза Полунин. Те могат да върнат билетите и да си получат парите за тях назад съгласно инструкциите, оповестени в уеб страницата.

Изявата на съветския балетист в миланския спектакъл беше отлагана към този момент пет пъти поради рестриктивните мерки, свързани с коронавирусната пандемия, а най-после – и заради травма на актьора. „ Въпреки вярата ни в свободата на изложение на разнообразни отзиви и аполитичността на изкуството, дирекцията на театъра работи за анулацията на балета „ Распутин “, разгласен в програмата още от декември 2019 година “, пишат мениджърите на театъра. Лонгони показа, че „ по този начин е по-добре “, защото в обществените мрежи в последните седмици е бил потънал в истински shitstorm от мейли, петиции, протестни писма, апели към кмета на Милано Джузепе Сала и даже закани с искане Полунин да не бъде допускан на сцената. Лонгони изясни, че не желае да „ маргинализира един танцьор, даже и ексцентричен, без филтри, и с крайни настройки като Полунин “, само че изрази паника по отношение на вероятни произшествия. „ Ако той пристигна, а след това в залата нещо се случи? Дразнещо е това, че всичко се случва под пацифистки претекст. Те желаят освен мир, само че и да принудят да замълчат всички, които не мислят като тях “, политически неточно се изрича шефът Лонгони пред La Repubblica.

Иначе спектакъл „ Арчимболди “ изрично застана против съветската експанзия, давайки покрив на Украинската танцова академия и подиум за изява на Pussy Riot през септември.

Що се отнася до Сергей Полунин, от време на време го назовават „ боец на Путин “ освен поради портрета, който си е татуирал на гърдите, само че и поради това, че финансира с част от облагите си по света войната на своя политически кумир, към който изпитва „ незаличимо “ удивление. За разлика от доста свои сътрудници, които напуснаха Русия след началото на по този начин наречената „ специфична военна интервенция “, Полунин си живее доста добре в Москва, макар че е украинец (през 2018-а закупи и съветско гражданство). Той е роден в Херсон – града, неотдавна освободен от съветска окупация, израснал е в Киев, завършен е като актьор в Кралския балет на Лондон с помощта на стипендия от фондация „ Рудолф Нуреев “. Има негова фотография, на която прегръща портрет на Нуреев, който „ му е повлиял не толкоз като танцьор, а като човек “, споделя 33-годишната балетна звезда в изявление. Но Нуреев беше схванал, че изкуството е и политика, в точния миг, в който избра да избяга от Съветския съюз през 1961 година, разясняват италиански медии. Друг огромен съветски балетист – Михаил Баришников (също избягал на Запад през 1974 г.), тези дни съобщи във връзка на случая с Полунин: „ Не разбирам по какъв начин някои хора могат да имат вяра и да следват водачи като Путин. Самите руснаци са страдали през цялата си история от подчинението на брутални и подтиснически режими ".

През септември, до момента в който беше на турне в Узбекистан, Полунин извърши танц във военна униформа в памет на починалите съветски бойци, спечелвайки си неодобрение от локалните управляващи, които обясниха, че се е отклонил от контрактуваната стратегия, напомня Българска телеграфна агенция.

По-рано стана известно, че в Италия е бил анулиран и концерт на поддържащата по този начин наречена Донецка национална република пианистка Валентина Лисица, която на 21 и 23 април е планувано да концертира със Софийската филхармония в зала „ България “ под палката на маестро Найден Тодоров.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР